Yaz mevsiminde yağışlar uzun yıllar ortalamasına göre yüzde 26 arttı
07.10.2021 - 17:31Yaz mevsiminde yağışlar uzun yıllar ortalamasına göre yüzde 26, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17 arttı.
- 0
- 0
- 442
Yaz mevsiminde yağışlar uzun yıllar ortalamasına göre yüzde 26, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17 arttı.
Bölgede devam sağanağın yarından itibaren Rize, Artvin, Trabzon, Kastamonu, Sinop ve Samsun'da kuvvetli ve yer yer çok kuvvetli olması bekleniyor.
Karadeniz, Marmara ve Ege'de yarın fırtınamsı rüzgar öngörülüyor.
Türkiye'nin yeni bir alçak basıncın etkisine girdiği, bu hava sistemiyle sıcaklıkların 5 derece daha düşeceği; önce İstanbul, Trakya ve Ege Bölgesi'ni etkileyen ve sonradan doğuya ilerleyen hava sisteminin cuma günü etkisini kaybedeceği bildirildi.
Orta ve Doğu Karadeniz'de bugün kuvvetli ve gök gürültülü sağanak tahmin ediliyor.
Marmara'nın doğusu, Batı ve Orta Karadeniz, Doğu Karadeniz kıyıları, Balıkesir, Kütahya ve Eskişehir çevreleri ile Tekirdağ'ın doğu kesimlerinde yarın yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak bekleniyor.
Meteoroloji 12. Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, kuzey kesimleri çok bulutlu, bölgenin diğer kesimleri parçalı bulutlu olacak.
Karadeniz'de lokal şiddetli yağışların yol açtığı, can ve mal kayıplarına neden olan sel ve heyelanlarla ilgili değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, “İklim değişikliğiyle beraber derelerin taşkın yataklarında su seviyesi daha yüksek olacak." dedi.
Tarım ve Orman Bakanlığı, 1. Su Şurası kapsamında masaya yatırılan su verimliliği konusundaki projelerine hız verirken, bütüncül ve sürdürülebilir kentsel su verimliliği yaklaşımıyla suyu kaynağında korumayı hedefliyor.
Bilim insanları, iklim değişikliğinin selleri tetikleyen aşırı yağış olasılığını artırdığını ve emisyonların azaltılmaması durumunda bu tür yağışların daha yaygın hale geleceğini ortaya koydu.
Yurdun kuzeydoğu kesimlerinde bugün yerel düzeyde kuvvetli gök gürültülü sağanak tahmin ediliyor.
Bartın'ın Ulus ilçesinde bulunan 58 yerleşim yerinde 16 bin 703 kişinin etkilendiği, 1 kişinin de hayatını kaybettiği bölgede hasar tespit çalışmaları tamamlandı. Bölgede 23 milyon 107 bin 924 lira zararın olduğu tespit edildi.
Doğu Karadeniz'de kuvvetli gök gürültülü sağanak beklenirken, sel ve su baskını gibi olumsuzluklara karşı tedbirli olunması istendi.
Türkiye'de temmuz ayı yağışları, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 35, uzun yıllar ortalamasına kıyasla da yüzde 16 artış gösterdi.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, sel nedeniyle Kastamonu'da 25, Sinop'ta 2 kişinin hayatını kaybettiğini, Bartın'da kaybolan bir kişiyi arama çalışmalarının sürdüğünü bildirdi.
AFAD, Kastamonu'da sel nedeniyle 9 kişinin hayatını kaybettiğini, Bartın'da kaybolan bir kişiyi arama çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.
Karadeniz Bölgesi'nde bugün kuvvetli yağış beklenirken, heyelan, fırtına ile ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı tedbirli olunması uyarısı yapılıyor.
Batı Karadeniz kıyıları ile Karabük ve Kastamonu çevrelerinde kuvvetli, Bartın, Kastamonu, Sinop ve Samsun çevrelerinde yerel olarak çok kuvvetli yağışlar bekleniyor.
İstanbul Valiliği, orman yangınlarıyla mücadele kapsamında artan sıcaklar ve kuvvetli rüzgar nedeniyle 30 Temmuz-31 Ağustos tarihleri arasında ormanlara girmenin yasaklandığını bildirdi.
Rize'nin Fındıklı ve Artvin'in Arhavi ile Murgul ilçelerinde meydana gelen sel felaketinde Çoruh Elektrik Dağıtım A.Ş. (Çoruh EDAŞ) ekipleri, sel felaketinin ilk anından itibaren kesintisiz enerji arzı için bölgedeki çalışmalarını aralıksız sürdürdü.