Tarım sektöründen ihracatta ocak-eylül rekoru
10.10.2024 - 12:02Tarım sektöründe faaliyet gösteren 10 sektörden 3 tanesi tüm zamanların en yüksek ocak-eylül ihracatını gerçekleştirdi.
- 0
- 0
- 923
Tarım sektöründe faaliyet gösteren 10 sektörden 3 tanesi tüm zamanların en yüksek ocak-eylül ihracatını gerçekleştirdi.
Beslenme uzmanları, aşurenin içeriğindeki baklagiller, tam tahıllar, sert kabuklu yemişler ve meyveler sayesinde birçok kronik hastalığa karşı koruma sağladığını, bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve "kalp dostu" olduğunu belirtiyor.
Tarım sektörü, bu yılın ilk 6 ayında 17,5 milyar dolarla tüm zamanların en yüksek ilk yarı ihracatına imza attı.
Tarım sektörü, 9,3 milyar dolarla tüm zamanların en yüksek ilk çeyrek ihracatına imza attı.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Sena Pekşen, Ramazan Bayramı’nda sağlıklı beslenmenin ipuçlarını verirken, kahvaltı düzeninin bozulmaması gerektiğini söyledi.
Bin 480 kilometre kıyı şeridi ile Türkiye’nin en uzun kıyısına sahip Muğla, Türkiye’de su ürünleri ve hayvansal ürünler ihracatında Türkiye’de ilk sırada yer alıyor. Ülkeye önemli döviz girişi sağlayan Su Ürünleri ve Hayvansal Ürünler sektörü 137,3 milyon dolar olan ihracat rakamını Mart ayında 143,8 milyon dolara çıkardı.
Ramazan ayında vatandaşlar kuru meyvelere rağbet gösteriyor.
İftarda aşırı şerbetli ve yağda kızartılan hamur tatlılarından uzak durulması gerektiğini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Seda Nasuhbeyoğlu, “İftar sırasında veya hemen sonrasında yapılacak tatlı tüketimi, sindirim problemlerine ve kan şekeri bozulmasına neden olabilir. Bu nedenle tatlının iftardan en az 2 saat sonra tüketilmesi daha doğru olacaktır” diye konuştu.
Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Belirli aralıklarla beslenmesi ve düzenli ilaç kullanması gerekenlerin oruç nedeniyle sağlıkları bozulabilir, hastalıklarının kontrolü kaybolabilir. Bu nedenle oruca başlamadan önce hekimlerine başvurmalarını ve oruç tutmalarının, hastalık ve tedavileri bakımından sorun oluşturup oluşturmayacağını öğrenmelerini tavsiye ederim” dedi.
Türkiye’nin önemli ihracat ürünlerinden olan ve ülke ekonomisine ciddi katkı sağlayan kuru incirin, ABD’ye olan ihracatı son 1 yılda yüzde 42 artarak 50 milyon dolara yükseldi.
Kuru, taze ve dondurulmuş meyveler ve pamuk başta olmak üzere 268 farklı üründe 1,6 milyon ton organik üretim gerçekleştiren Türkiye, bu ürünlerin ihracatından elde ettiği döviz gelirinde 1 milyar doları aştı.
Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, bu yıl kuru meyvede ihracat hedeflerinin 1 milyar 800 milyon dolar olduğunu söyledi.
Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) bünyesinde yer alan Trabzon, Rize, Artvin, Gümüşhane, Ordu illerinden 2023 yılında dünyanın farklı ülkelerine yapılan ihracattan 2 milyar 139 milyon 628 bin 953 dolarlık döviz girdisi sağlanırken, bir önceki yılda bu rakam 2 milyar 171 bin 46 bin 630 dolar olarak gerçekleşti.
Türkiye'nin kuru meyve ve mamulleri ihracatı, 1 milyar 103 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Türkiye'nin kuru meyve ve mamulleri sektörü yılın ilk yarısında 724 milyon 669 bin dolarlık ihracata imza attı.
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Bülent Yıldız, "Erken çocukluk ve ergenlikte aşırı şeker tüketimi, insülin direncini tetikliyor." dedi.
2023 yılının ilk ayında tarım, gıda ve içecek sektörü 2,2 milyar dolar ihracat, 1,9 milyar dolar ithalat gerçekleştirdi.
Depremlerden etkilenen 11 ilin geçen yıl yaptığı ihracat 20 milyar 510 milyon dolara ulaşırken, bu kentlerin iller bazında yapılan ihracattan aldığı pay yüzde 9,05 olarak gerçekleşti.
Tarım sektörü, küresel çapta artan jeopolitik riskler ve emtia fiyatlarındaki yükseliş ortamında geçen yılki güçlü ihracat performansına devam etti ve ilk çeyrekte 8 milyar 374 milyon dolarla en yüksek dış satımını gerçekleştirdi.