Diyetisyen Özbay "Obezite bir çok hastalığa neden oluyor
15.04.2025 - 19:27Uzman Diyetisyen Duygu Özbay, obezite sonucunda kalp, damar, şeker, insülin direnci ve bunun gibi sağlık problemlerinin ortaya çıktığını söyledi.
- 0
- 0
- 1219
Uzman Diyetisyen Duygu Özbay, obezite sonucunda kalp, damar, şeker, insülin direnci ve bunun gibi sağlık problemlerinin ortaya çıktığını söyledi.
Sağlık Bakanlığı tarafından açıklamaya göre, sağlık meslek mensubu olan dil ve konuşma terapisti, diyetisyen, ebe, ergoterapist, fizyoterapist, hemşire ve eş değer sağlık memuru, klinik psikolog, odyolog ve podologlar, mesleki yetkinlikleri çerçevesinde "sağlık meslek hizmet birimi" adı altında Sağlık Bakanlığından alacakları ruhsat ile mesleklerini serbest olarak icra edebilecek.
Ramazan ayında uzun süren açlık ve susuzluk döneminin ardından, bayramda ani ve yoğun besin tüketimi vücutta çeşitli sağlık sorunlarına yol açabileceğine belirten Diyetisyen Daye Nur Gök, özellikle ilk gün hafif ve dengeli bir kahvaltı tabağı ile güne başlamanın önemli olduğunu söyledi.
Oruç döneminin ardından hazırlanacak olan bayram sofralarında sağlıklı beslenme önerilerinde bulunan Private Beauty Studio Güzellik Merkezi bünyesinde bulunan Uzman Diyetisyen Ezgi Avcı, oruç sonrası beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini hatırlatarak "Bayram sofralarınızın keyfini çıkarırken sağlığınızı da ihmal etmeyin" dedi.
Ramazan ayı boyunca dengeli beslenmenin, oruç tutarken sağlığı korumanın anahtarı olduğunu belirten Diyetisyen Gül Uygun Karakulak, "İftar yemeklerinde protein ve sebzeye ağırlık vermeliyiz. İftardan 2 saat sonra bir ara öğün yapılmalı, mümkünse bu ara öğünde gün içerisinde tüketemediğimiz ama vücudumuzun ihtiyacı olan meyve ve çiğ kuruyemişlere yer verilmelidir" dedi.
Rize'de, aşırı kilolarından kurtulmak isteyen vatandaşlar, birinci basamak sağlık tesislerinde diyetisyen kontrolünde sağlanan beslenme danışmanlığıyla sağlıklı zayıflıyor.
Obezite ve aşırı kilonun Tip 2 diyabet, kalp ve hipertansiyon, felç gibi riskler taşıdığına dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuğçe Arabalı kızartma yerine haşlama, buharda pişirme, ızgara, hava fritözü veya mikrodalgada pişirme yöntemlerini tavsiye ederek, "Cips, çikolata, kek ve bisküvi gibi atıştırmalıklar yerine meyve, kuruyemiş, cacık, protein barları tüketin" dedi.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Veysel Ciğerli, "Ramazan ayında yeterli ve dengeli beslenmek için et, yumurta, kuru baklagiller, sebze-meyveler, süt ve süt ürünleri ile ekmek-tahıl grubu besinlerden yeterli miktarda tüketilmesi gerekiyor. En önemlisi de, sahur yapmadan tutulan oruç, bitkinlik, sinirlilik, baş dönmesi ve aşırı susama gibi sorunlara yol açabilir" dedi.
Gaziantep Abdulkadir Konukoğlu Sağlıklı Hayat Merkezi’nde görev yapan Diyetisyen Tuğba Tekerek, oruç tutan vatandaşlar için önemli önerilerde bulundu.
Ramazan ayında kilo vermek amacıyla oruç tutulmaması, iftarda ve sahurda nasıl beslenilmesi gerektiği konusunda uyarılarda bulunan Denizli Özel Cerrahi Hastanesi Diyetisyeni Elif Topuz Ülkü, mutlaka sahura kalkmanın ve proteinli gıdaların daha çok tüketilmesinin önemine dikkat çekti.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Hande Soydemir, yemekleri belirli bir sırayla yemenin kan şekerini dengelemeyi ve kilo kontrolünü sağladığını söyledi. Buna göre önce lifli gıdaların, ardından proteinlerin ve en son olarak da karbonhidratların yenilmesini tavsiye etti.
Diyetisyen Gizem Güneş, yılbaşı yemeğinden önce sindirimin kolaylaştırılması açısından bir kaşık elma sirkesinin tüketilmesinin önemine vurgu yaptı.
Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, birinci basamak sağlık hizmetleri ile ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetleri arasındaki dijital entegrasyon çalışmaları tamamlandı. 1 Ocak 2025 itibarıyla tüm illerde uygulanmaya başlanacak.
Yiyecek İçecek Hizmetleri Bölümü öğrencileri, okul mutfağında her gün bin 400 kişiye yemek hazırlıyor.
Diyetisyen Gizem Akgül, kış aylarında bağışıklık sisteminin sebze ve meyvelerle desteklenmesi gerektiğine dikkat çekerek, sofralardan eksik etmemek gereken, kansere karşı koruyucu, antioksidan özellikler taşıyan, bolca vitamin içeren 5 gıda hakkında bilgi verdi.
İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Umut Demirci, akciğer kanserinin en önemli halk sağlığı sorunlarından biri olduğuna dikkati çekti.
Bakan Memişoğlu, grip aşısına ilişkin, "Eczanelere ilettik, rahatlıkla oradan temin edebilecekler. Özellikle belli risk gruplarına aşı olmalarını öneriyoruz." dedi.
İstanbul'daki 29 merkezde, kadın ve üreme sağlığı, kanser taraması ve erken teşhisi, enfeksiyon hastalıklarının kontrolü gibi hizmetlerin yanı sıra diyetisyen kontrolünde sağlanan beslenme danışmanlığıyla sağlıklı zayıflanabiliyor.
Rize İl Sağlık Müdürlüğü personelleri “Hastalığa değil, sağlığa yatırım yapmak” anlayışıyla hizmet sunan Sağlıklı Hayat Merkezince düzenlenen fiziksel aktivite etkinliğinde buluştu.
Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, "M çiçeği hastalığı şu anda ülkemizde yok, görülmedi. Bu konuda hastane acillerimize gelip, 'Ben M çiçeği mi oldum?' diye soran, şüphe eden insanlarımız oluyor." dedi.