Türkiye'nin 10 aylık hububat ve bakliyat ihracatı 9,7 milyar dolar oldu
08.11.2024 - 11:32Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörü, yılın 10 ayında 9 milyar 737 milyon 320 bin dolar dış satım gerçekleştirdi.
- 0
- 0
- 398
Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörü, yılın 10 ayında 9 milyar 737 milyon 320 bin dolar dış satım gerçekleştirdi.
Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Irak'ın kuzeyindeki Pençe-Kilit Operasyonu bölgesinde teröristlere ait mağarada çok sayıda yaşam ve ilk yardım malzemesinin kullanılamaz hale getirildiğini bildirdi.
Türkiye'nin ocak-eylül döneminde komşuları Bulgaristan, Gürcistan, İran, Irak, Suriye ve Yunanistan'a yaptığı ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,6 artarak 18 milyar dolara çıktı.
Beslenme uzmanları, aşurenin içeriğindeki baklagiller, tam tahıllar, sert kabuklu yemişler ve meyveler sayesinde birçok kronik hastalığa karşı koruma sağladığını, bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve "kalp dostu" olduğunu belirtiyor.
Tarım sektörü, bu yılın ilk 6 ayında 17,5 milyar dolarla tüm zamanların en yüksek ilk yarı ihracatına imza attı.
Tarım sektörü, 9,3 milyar dolarla tüm zamanların en yüksek ilk çeyrek ihracatına imza attı.
Simitten tavuk yemeklerine, salatalardan ekmeklere, tahinden böreklere, kurabiyelerden ramazan pidesine çok geniş yelpazedeki gıda ürünlerine lezzet katan susam Türkiye için önemli bir ihraç kalemi olarak öne çıkıyor. Türkiye, 2022 yılında 77 milyon dolar olan susam ihracatını 2023 yılında yüzde 62’lik artışla 124,5 milyon dolara çıkardı. Türkiye’nin susam ihracatındaki yeni hedefi 250 milyon dolara ulaşmak.
Türkiye Perakendeciler Federasyonu Başkanı Ömer Düzgün, "Vatandaşlarımız, bayram sonuna kadar her hafta bölgelere özel düzenlenecek kampanyalarla yüzlerce ürünü yüzde 25 daha erişilebilir fiyata satın alabilecek." ifadesini kullandı.
Tüketici örgütleri, vatandaşlara, ramazan ayı dolayısıyla yapacakları alışverişlerde ürünlerin fiyatlarını, son kullanma tarihlerini kontrol etmeleri ve gereğinden fazla alışveriş yapmamaları yönünde uyarıda bulundu.
Kuru, taze ve dondurulmuş meyveler ve pamuk başta olmak üzere 268 farklı üründe 1,6 milyon ton organik üretim gerçekleştiren Türkiye, bu ürünlerin ihracatından elde ettiği döviz gelirinde 1 milyar doları aştı.
Türkiye'nin 2014 yılında 4,5 milyon dolar olan kedi köpek maması ihracatı, geçen 10 yılda gösterdiği hızlı ivmeyle 122 milyon dolara ulaştı.
Türkiye'nin temel gıda ürünlerini kapsayan hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatı ocakta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,4 artarak 1,03 milyar dolar oldu.
Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) bünyesinde yer alan Trabzon, Rize, Artvin, Gümüşhane, Ordu illerinden 2023 yılında dünyanın farklı ülkelerine yapılan ihracattan 2 milyar 139 milyon 628 bin 953 dolarlık döviz girdisi sağlanırken, bir önceki yılda bu rakam 2 milyar 171 bin 46 bin 630 dolar olarak gerçekleşti.
Eskişehir’de esnaf ile vatandaşlar, bugün yürürlüğe giren restoran ve kafelerde fiyat listesi asma zorunluluğundan memnun kaldıklarını söyledi.
Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörü, yılın 9 ayında 9 milyar 205 milyon 576 bin dolar dış satım gerçekleştirdi.
Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) Başkanı Ömer Düzgün, indirim kampanyalarına devam edeceklerini belirterek "Ayrıca dayanıklı tüketim ürünleri, temizlik ürünleri gibi ürünlerde aralık sonuna kadar zam yapmama kararı aldık." ifadesini kullandı.
Türkiye'nin Suudi Arabistan'a ihracatı yüzde 630 artarak 1 milyar 256 milyon dolara yükseldi. Suudi Arabistan 1 milyar 84 milyon dolarla Türkiye'nin değer bazında en fazla ihracat yaptığı 2. ülke olarak kayıtlara geçti.
Türkiye 1 milyar 108 milyon dolarla ABD'ye tüm zamanların en yüksek mayıs ayı ihracatını gerçekleştirdi.
TİM Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Tiryakioğlu, "Kurak bir kış geçirmemize rağmen, ekim alanlarındaki artış, 2023 yılında da 20 milyon ton buğday üretimini hedefleyebilmemizi sağladı." dedi.
Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu, bugüne kadar, temel gıda maddeleri başta olmak üzere, birçok ürün kategorisinde fahiş fiyat artışı yaptığı değerlendirilen 1561 firmaya 59 milyon 432 bin 375 lira idari para cezası uygulanmasına karar verdi.