Balıkçılar denize açılamadı, tezgahtaki fiyatlar arttı
17.12.2024 - 19:20Zonguldak'ta havaların soğumasıyla birlikte balık fiyatları yükseldi.
- 0
- 0
- 583
Zonguldak'ta havaların soğumasıyla birlikte balık fiyatları yükseldi.
Ülke genelinde etkili olan soğuk hava balık tezgahlarına bolluk olarak yansıdı. Sakarya’nın Kocaali ilçesinden denize açılan balıkçılar, bol miktarda balıkla geri döndü.
- Doğu Karadenizli balıkçıların yağışlı hava nedeniyle denize açılamaması hamsi fiyatlarının yükselmesine neden oldu.
Tekirdağ'da istavritten sonra çinekop da tezgahlarda yer almaya başladı.
Zonguldak'ta balıkçı tezgahlarında hamsi, istavrit, mezgit, çinekop ve barbun bolluğu yaşanıyor.
Karadeniz'den son haftalarda bol balıkla dönen tekneler, Düzce'de de tezgahlara adeta bereket getirdi. Yoğun talebin yaşandığı tezgahlarda hem vatandaşlar hem de satıcılar memnun.
Zonguldak'ın Çaycuma ilçesine bağlı Filyos beldesinde bu yıl denizden çıkan balık türleri arasında barbun balığı ön planda yer aldı. Balıkçılar, sezonun beklenenin aksine hamsi ve palamut yerine, barbun balığıyla karşılaşıyor. Filyos'taki balıkçı limanlarında denizden çıkan barbunlar, bölgedeki balıkçıları oldukça memnun ediyor.
Samsun'da, Karadeniz'de avlanan hamsinin kilogramı 100 liradan satılıyor.
Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Samsun, "Küçük balık yakalamak, küçük balık tüketmek, bu balıkları büyüdüğünde daha çok et vermiş, besili olarak avlamamızı engellemek demektir. İkincisi, eğer üreme faaliyetini gerçekleştirmemişse balıklar, sonraki yıllarda daha az avlanacaklarının işaretidir." dedi.
Denizlerde 1 Eylül’de başlayan balık avı sezonu ile son yılların en bereketli sezonu yaşanırken, palamut avının ardından bu durum hamsi avına da yansımaya başladı.
Samsun'da boy limitinin altında balık avlayan ve satışını yapan 92 kişi ile kuruluşa yaklaşık 2 milyon lira para cezası uygulandı.
Samsunlu balıkçılar, 1,5 kilosu 125 TL'den satılan palamudun son günlerini geçirdiğini söyledi.
Karadeniz'den İstanbul Boğazı'na göç yolculuğunu sürdüren palamut, Kastamonulu balıkçıların yüzünü güldürdü.
Deniz suyu sıcaklıklarının normalin üzerinde seyretmesi nedeniyle göçünü tamamlamayan palamut, Karadeniz'de balıkçının yüzünü güldürüyor.
Trabzon'un Yalı Mahallesi'nde yaşayan İsmail Özçilingir, 1986'da Kıbrıs'ta çalışırken Giritli ustasından öğrendiği tarifle palamut lakerdası (tuzlu balık) hazırlayarak sipariş üzerine Türkiye'nin farklı şehirlerine gönderiyor.
Türkiye İstatistik Kurumunun verilerine göre denizlerde son 10 yılda avcılığı en fazla yapılan balık türleri arasında ilk sırada yer alan hamsinin bu sezon ağlara nadir takılması, balıkçıları endişeye sevk ediyor.
Palamut avcılığı için Karadeniz'e açılan çok sayıda balıkçı teknesi, rüzgarın sert esmesi nedeniyle Sinop Limanı'na sığındı.
Balık bolluğunun yaşandığı Karadeniz'de başta palamut olmak üzere çinekop, barbunya, mezgit, istavrit gibi balıklar tezgahları süslüyor.
Samsun'da Türkiye Erozyonla Mücadele ve Ağaçlandırma Vakfı (TEMA) gönüllüleri, anaokulu öğrencileriyle meşe palamutlarını toprakla buluşturdu.
Denizlerde av yasağının 1 Eylül'de sona ermesiyle sofraları süsleyen palamudun mevsimi dışında da tüketilebilmesi için salamurası hazırlanıyor.