Zerdeci: Çay üreticisi her yıl olduğu gibi yine mağdur

Zerdeci: Çay üreticisi her yıl olduğu gibi yine mağdur

  • 0
  • 0

Yeniden Refah Partisi Rize İl Başkanı Mehmet Akif Zerdeci, yaş çay tartışmaları hakkında “Çay müstahsilleri her yıl olduğu gibi bu yılda müstahsil büyük bir ekonomik mağduriyetle karşı karşıya bulunmaktadır, her yıl aynı senaryo.” dedi.

“MİLYARLARCA LİRA KAYIBA SEBEP OLUYOR”
Bu yıl bakanlığın açıklamış olduğu yaş çay taban fiyatının beklentilerin altında olmasıyla birlikte özel sektörün çay müstahsillerini neredeyse geçen yılın fiyatına yakın fiyatlara yaş çay satın almaya zorlandığı belirten Zerdeci, “Müstahsili çok düşük bedellerle yaş çay satma mecburiyetinde bırakmıştır. Bu durum her yıl olduğu gibi bu yılda bölge insanımızın en önemli geçim kaynağı olan çay gelirinin milyarlarca lira kaybına sebebiyet vermektedir. Bölge insanımızın düşük çay fiyatıyla ilgili yaşadığı mağduriyet bölge ekonomisini çok olumsuz etkilemekte ve halkımızı zor durumda bırakmaktadır.” dedi.

“ÇAY KANUNU’NUN GECİKTİRİLMESİ ANLAMSIZ”
Zerdeci, çay müstahsilinin haklarını koruyacak, çayın gelişimine ve üretimine destek vereceğine inandıkları Çay Kanunu’nun,  geciktirilmesine anlam veremediklerini ifade ederek, “Çay stratejik bir üründür kanunla korunmalıdır. Yapılacak Çay Kanunu ile ilgili düzenlemelerin, müstahsil hakları, ÇAYKUR’un ve bölge ekonomisinin güçlenmesi, Türk çayının geleceği açısından birçok faydaları olacaktır. Hükümetin kolaylıkla çıkarabileceği çözümün bu kadar kolay olacağı Çay Kanunu düzenlemenin geciktirilmesi bir türlü çıkarılmamasına bir anlam veremiyoruz. Bu sorunun yıllarca sürmesinin tek sorumlusu hükumetin politikalarıdır. Bölge milletvekillerini ve hükümetin bu mağduriyetlerin giderilmesi için göreve davet ediyoruz. Acilen yarından geçi yok çay taban fiyat uygulamasını kanunlaştırarak çay fiyatının kimsenin inisiyatifine bırakmayıp, devletin açıklamış olduğu taban fiyatının altına alım yapılmasının engellenmesi ve müstahsilin mağduriyetinin giderilmesi için Çay Kanunu’nun çıkarılmasını hükümetten bekliyoruz.” diye konuştu.

Haber : HÜSEYİN ÇATAN

Yorum Yap

Rize merkezli dolandırıcılık operasyonunda 6 tutuklama

Rize merkezli dolandırıcılık operasyonunda 6 tutuklama

  • 0
  • 0
Rize'de gençlik paneli düzenlenecek

Rize'de gençlik paneli düzenlenecek

  • 0
  • 0

Rize'de ilk çay fabrikasının temelleri hangi yıl atılmıştır?