YKS’de kısa tercih listesi uyarısı... Acı sürpriz yaşamayın

YKS’de kısa tercih listesi uyarısı... Acı sürpriz yaşamayın

  • 0
  • 0

İyi bir üniversitede okumak isteyen adaylar için tercih dönemi başladı. Uzmanlar, kısa tercih listesinin risk taşıdığını belirterek, “'Sıralamam bu bölüme yetiyor, mutlaka yerleşirim' diye düşünmeyin, sürpriz yaşamayın” uyarısında bulundu.

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçları 20 Temmuz’da açıklandı. Şimdi sırada dün başlayan ve 8 Ağustos’a kadar devam edecek tercih süreci var. Peki adaylarbu dönemde nelere dikkat etmeli? Uzmanlara sorduk.

Bu yıl YKS’de başarı sıralamalarında sayısal ve sözel puan türünde geçen yıla göre çok farklılık olmadığını belirten Nazmi Arıkan Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt, “Eşit ağırlık puan türünde ise, geçen yıla göre başarı sıralamalarının çok daha iyi geldiğini görüyoruz. Sayısal puan türündeki adaylar tercihlerini başarı sıralarının yüzde 50 üstünden oluşturmaya başlamalı ve yüzde 100’ün altına kadar inmeli. Örneğin 100 bininci sıralamadaki bir aday,50 binlerden tercihlerini oluşturmaya başlamalı ve 200 bine kadar inmeli” dedi.


TEMKİNLİ OLUN

Kısa tercih listesinin her zaman risk taşıdığına dikkat çeken Yeşilyurt, şunları söyledi: “Örneğin geçen yıl, yani 2022’de bilgisayar mühendisliği, yazılım mühendisliği ve matematik programlarının sıralamaları çok yükseldi. Bazı üniversitelerde 70-100 binlik yükselmeler dahi yaşandı. O yüzden tercih yapacaklar, 'Benim sıralamam bu bölüme yetiyor, mutlaka yerleşirim' diye düşünmemeli. Acı bir sürprizle karşılaşabilirler. Geniş tercih aralığı adayları sürprizlere karşı koruyacaktır. Temkinli olmakta yarar var. “

İSTEK SIRASI ÖNEMLİ

Cihan Yeşilyurt, YKS’de tercih yapacak adaylara önerilerini ise şöyle sıraladı:

- Adaylar istemedikleri bir bölümü kesinlikle listelerine eklememeli.

- Tercihler istek sırasına göre yapılmalı. Örneğin aday 18 binden alan bir bölümü daha çok istiyorsa 14 binden alan bir bölümün üzerine yazabilir.

- Programların son iki yılın kontenjanlarına ve başarı sıralamalarına da dikkat edilmeli. Örneğin 2022’de 100 kontenjanı olan bir bölüm, 2023’de 80 kontenjana düştüyse buranın başarı sırasının yükseleceği düşünülebilir.

- Yükseköğretim programlarının özel koşulları da mutlaka okunmalı.

KAYITLAR 28 AĞUSTOS’TA BAŞLAYACAK

Yerleştirme sonuçları, ÖSYM’nin internet sitesi ve mobil uygulamasından duyurulacak. Kayıt işlemleri 28 Ağustos-1 Eylül tarihleri arasında yapılacak. Elektronik kayıtlar ise 28-30 Ağustos tarihleri arasında alınacak.

Haber : Hürriyet

Yorum Yap

7 Sosyal medya fenomenine yakalama kararı

7 Sosyal medya fenomenine yakalama kararı

  • 0
  • 0
Rize emniyeti kaçakçılıkla mücadele çalışmalarını sürdürüyor

Rize emniyeti kaçakçılıkla mücadele çalışmalarını sürdürüyor

  • 0
  • 0

Ç. Rizespor'un Avrupa kupalarında karşılaştığı ilk ve tek takım kimdir?