Kültür ve Turizm Bakanlığı 1918'deki Batum'dan görüntüleri renklendirdi.
Gürcistan, 1990 öncesi SSCB’ye bağlı olduğu dönemlerde dünyanın önde gelen çay üreticisi bölgelerinden bir tanesiydi.
Bu görüntüler, 1918'de Enver Paşa Batum'da kıta teftişindeyken kayda alınmış.
Çay bahçesinde kadınlar ve çocuklar elleriyle çay toplarken, Osmanlı askerleri de aynı görüntüde yer alıyor.
Eskilerden güzel anları anımsatan bu görüntüde askerler ve çocukların şakalaşarak beraber gülmeleri de dikkat çekiyor.
Erkekler çay kurutma alanında çalıştığı sırada Osmanlı askerleri, verilen ikramlar eşliğinde onları seyrediyor.
Görüntüde Osmanlı askerlerinin fındık ağaçları arasından arabayla geçtikleri sırada o zamanki doğa güzelliğine de şahit olunuyor.
15. yüzyıl sonlarında Osmanlı Devleti tarafından fethedilen Batum, yaklaşık 500 senelik bir Türk hakimiyetinden sonra 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı neticesinde imzalanan Berlin Antlaşması ile Rusya'ya bırakıldı.
SSCB’nın dağılması ile bağımsızlığını ilan eden Gürcistan’da yaşanan siyasi çalkantılar dolayısı ile çay üretimi neredeyse durma aşamasına geldi. Dünya çay sektöründeki yerini ise kaybetti.
Osmanlı Devleti 1. Dünya Savaşı sırasında Rus ihtilalleri ile oluşan şartlarla Nisan 1918'de Batum'u tekrar ele geçirse de savaştan sonra imzaladığı Mondros Mütarekesi ile bölgeyi tahliye etmek mecburiyetinde kaldı.
Mütarekeden sonra şehirde ingiliz işgal süreci başladı. Ancak Bolşevikler'in Kafkasya'da ilerlemeleri ve muhtelif nedenlerle İngilizler'de Temmuz 1920'de birliklerini Batum'dan tahliye ederek şehri Gürcüler'e teslim ettiler.
Eskilerde çay tarımı yapılan Batum'da şimdilerde böyle bir durum yok. Var olan çay bahçelerinin bakımsızlıktan verimsizleştiği ve çay otlarının insan boyuna kadar uzadığı biliniyor.
Şimdilerde çay fabrikaları terk edilmiş ve içindeki makineler paslanmış durumda...
Haber: Cansu Şalambar
Haber :