Yediçukur Yaylası: Huzurlu bir kaçış noktası

Yediçukur Yaylası: Huzurlu bir kaçış noktası

  • 0
  • 0

Rize'nin İkizdere ilçesine sadece 33 kilometre uzaklıkta konumlanan Yediçukur Yaylası, muazzam doğal güzellikleri ve zengin biyolojik çeşitliliğiyle öne çıkıyor. 2050 metre rakıma sahip olan bu yayla, her yıl Mayıs ile Eylül ayları arasında hayvancılık faaliyetleri için kullanılıyor.

Peki, Yediçukur Yaylas nerededir? Yediçukur Yaylasna nasıl gidilir? Yediçukur Yaylas etrafında imkanlar nelerdir? Yediçukur Yaylasında hangi aktiviteleri yapabilirsiniz?  Yediçukur Yaylasının rakım bilgileri nedir? Yediçukur Yaylasının özellikleri nelerdir? Yediçukur Yaylasına dair bütün bu bilgileri deneyimleyerek sizlere aktarıyoruz.

Yediçukur Yaylası, Rize'nin İkizdere sınırları içinde olmasına rağmen, Çayeli İlçesi Çukurlu Hoca, Kaptan Paşa ve Sesli Dere köyleri tarafından da sıklıkla tercih ediliyor. Yaylaya ulaşmanın birkaç farklı güzergahı bulunuyor. İkizdere ilçesinden Cimil Vadisi'ne girip Ridos Otelini geçtikten sonra Cimil Deresi ile Kara Boğaz Deresi'nin birleşim noktasından sola dönerek, Su Düşen Şelalesi ve Demir Dağı'nın kuzey tarafından geçilerek yaylaya ulaşmak mümkün.

Eşsiz Güzellikleriyle Yediçukur Yaylası:

Yayla, çevresinde yer alan Beşik Gölü ve Çat Gölü ile öne çıkarken, Çayeli Senoz Vadisi'ni takip ederek Ligovi Deresi, Çağrankaya Yaylası, Viçvanak, Sırt Yayla ve Keğut Yaylası gibi doğal güzelliklerle de çevriliyor. Yaylanın içinden geçen dere, Cimil Deresi ile buluşarak muazzam bir manzara sunuyor.

Yaylanın Tarihî Zenginlikleri:

Yayla, sadece doğal güzellikleriyle değil, aynı zamanda tarihî zenginlikleriyle de dikkat çekiyor. İçerisinde bir su değirmeni, bir cami ve bay-bayan şadırvanları barındırıyor. Ayrıca, yaylanın akarsuları boyunca uzanan ladin ve çam ağaçları, ziyaretçilere göz kamaştırıcı bir atmosfer sunuyor.

Her yıl Mayıs ayında göçlerin başladığı yayla, Aşağı Yayla (Yediçukur) ve Yukarı Yayla (Tağpur) olarak ikiye ayrılıyor. Temmuz sonu ve Ağustos başında yukarı yaylaya çıkılan yayla, Ağustos sonunda tekrar aşağı yaylaya iniyor. Ancak, günümüzde hayvancılık faaliyetlerinin azalmasıyla birlikte yukarı yaylanın kullanım gereksinimi de düşmüş durumda.

Doğal Şifa Kaynakları:

Yediçukur Yaylası, bölgede yetişen her derde deva bitkilerle ünlüdür. Dağ çayı ve likapa gibi doğal şifa kaynakları, yaylayı ziyaret edenlere sağlıklı bir deneyim sunuyor.

Sonuç olarak, Yediçukur Yaylası, doğa severlere, tarih meraklılarına ve sakin bir kaçamak arayanlara hitap eden eşsiz bir destinasyon olarak öne çıkıyor. Doğanın kucağında huzurlu bir kaçış noktası olan bu yayla, unutulmaz bir deneyim sunuyor.

Haber : HÜSEYİN ÇATAN

Yorum Yap

HÜRJET'in ikinci prototipi yeni boyasıyla gökyüzüne havalandı

HÜRJET'in ikinci prototipi yeni boyasıyla gökyüzüne havalandı

  • 0
  • 0
Otomobilin çarptığı üç tekerlekli bisiklet sürücüsü yaralandı

Otomobilin çarptığı üç tekerlekli bisiklet sürücüsü yaralandı

  • 0
  • 0

TSK'nin ilk kadın amirali olan Rizeli subay?