Rize Otizmle Mücadele ve Eğitim Derneği (ROMED) Başkanı Resul Usta, otizm konusunda farkındalık oluşturmak istediklerini ifade etti.
Usta, '2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü' dolayısıyla bir mesaj yayımladı.
Otizmin görülme sıklığının büyük bir hızla yükseldiğini söyleyen Usta, "1985 yılında her 2 bin 500 çocuktan birine konan otizm tanısı, 2001 yılında 250, 2013 yılında ise 88 çocuktan birine denk gelirken günümüzde doğan her 60 çocuktan biri otizmli olarak dünyaya gelmektedir." diye konuştu.
"Otizmden Etkilenen 2 Milyondan Fazla Vatandaşımızdan Bahsedebiliriz"
Otizmin erkek çocuklarındaki yaygınlığı, kızlardan 4 kat fazla olduğunu belirten Usta, "Ülkemiz de sağlıklı istatistikler olmaması nedeniyle, Otizm Platformu’nun öngördüğü verilere göre, tahmini olarak 550 bin otizmli birey ile 0-14 yaş grubunda 150 bin civarında otizmli çocuk bulunduğu varsayılıyor. Otizmli bireylerin ebeveynleri, kardeşleri, yakın akraba ve çevreleri de hesaba katıldığı zaman, Türkiye’de her ile yayılmış durumda otizmden etkilenen 2 milyondan fazla vatandaşımızdan bahsedebiliriz." dedi.
Otizmin Belirtileri
Usta, otizm belirtilerine ilişkin şu bilgileri paylaştı:
"Otizmin temel belirtileri arasında; başkalarıyla göz teması kurmamak, gözlerin bir yere takılıp kalması, ismi söylendiğinde bakmamak, sözleri tekrarlamak, parmağıyla ile istediği şeyi gösterememek, akranlarının oynadığı oyunlara ilgi göstermemek, sallanmak, çırpınmak, parmak ucunda yürümek, dönen nesnelere karşı aşırı ilgi ve takıntılı davranışlar gözlenmektedir."
Erken Tanı ve Özel Eğitim
Usta, otizmin günümüzde bilinen tek tedavisinin erken tanı ile yoğun ve sürekli özel eğitim olduğunu aktarak, "Erken tanı ve ardından gelecek haftada en az 20 saat özel eğitimle otizmli çocukların hayatlarında büyük fark yaratmak, sağlıklı gelişim gösteren akranları ile birlikte aynı okulda okuyacak seviyeye getirmek mümkün olabilmektedir. Bu bağlamda Sivil Toplum kuruluşları olarak bizlere de büyük görev ve sorumluluk düşmektedir." ifadelerini kullandı.