Çay tarımının bir an önce bütün süreçlerinin yasayla belirlenmesi gerektiğini belirten Rize Esnaf Odası Başkanı Adem Tornacı, “Bu şekilde kara düzende gidersek çayın geleceğini heba ederiz” dedi.
Yaş çay alımlarının bu yıl 12 TL’lere kadar gerilediği ödemelerin gelecek yılın Mart aylarına sarktığını üzülerek takip ettiklerini belirten Madeni Sanatkarlar Esnaf Odası Başkanı Adem Tornacı, “Bölgemizde bu yıl çay tarımında sorunlar yaşandığını üzülerek takip ediyoruz. Çay üreticisi büyük bir ekonomik mağduriyetle karşı karşıya bulunmaktadır. ÇAYKUR’un yoğunluktan dolayı kontenjan uyguladığını gören özel sektörde bazı kuruluşlar bunu fırsata çevirmişlerdir. Buna şiddetle karşı çıkıyoruz. Her ucuza alınan kilogram çay Rize’nin ekonomisine büyük bir darbedir” dedi.
UCUZA ALINAN YAŞ ÇAY ÜRÜNÜ ESNAFIMIZIN BÖLGEMİZİN ZARARIDIR!
Bu yıl açıklanan yaş çay taban fiyatının üreticiyi çokta memnun etmediğini vurgulayan Başkan Tornacı, “Çay tarımı zor koşullarda toplanan bir ürün. Yağmur çamur üreticilerimiz çay tarımı yapmanın gayreti içerisindedir. Bu günlerde üreticiler bir de güneş ve nemli havalarla mücadele etmektedirler. Özel sektör çay müstahsillerine neredeyse geçen yılın fiyatına yakın
fiyatlara yaş çay satın almaya zorlaması çok üzücüdür. Bu durum bölge insanımızın en önemli geçim kaynağı olan çay gelirinin milyarlarca TL kaybına sebebiyet vermektedir. Ucuza alınan yaş çay ürünü esnafımızın bölgemizin zararıdır” diye konuştu.
ÇAY STRATEJİK BİR ÜRÜNDÜR!
Yaş çayın kurtuluşunun kanunla güvence altına alınmasıyla sağlanmasının gerektiğini belirten Esnaf Odası Başkanı Tornacı şunları söyledi: “Bizler STK temsilcileri olarak bu konun öncüsü oluruz. Ziraat Odalarımız tarafından güzel çalışmalar yapılıyor. Bu konuda da öncülük görevi yaparak müstahsil ile siyasiler arasında köprü olabilir. Bizde kendi üzerimize düşen her türlü göreve hazırız. Çay üreticisinin haklarını koruyan, çayın kalitesini artıran, ÇAYKUR’un ve bölge ekonomisinin güçlenmesi ve özel sektörü memnun edecek kurallar belirlenmelidir. Çay stratejik bir üründür kanunla korunmalıdır. Çayın geleceği ve bölgenin ekonomisi için çay ürününe hep birlikte sahip çıkmalıyız.”