Sunay Akın’dan Rize Çayına ve Zihni Derin’e Vurgu

Sunay Akın’dan Rize Çayına ve Zihni Derin’e Vurgu

  • 1
  • 0

Şair ve yazar Sunay Akın, Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun şiirinden yola çıkarak Rize çayına ve çayın öncüsü Zihni Derin’e dikkat çekti.

Bedri Rahmi Eyüboğlu, bir şiirinde şu dizeleriyle Rize’ye ve çaya vurgu yapar:

“Bir ilimiz var adı Rize
Durup dururken bir bardak çay sundu bize…
Kimdi o sessiz sedasız, kumral kumral demlenen mübarek adam
Adını öğretmediler bize…”

Sunay Akın, bu dizelerden hareketle “O sessiz sedasız, kumral kumral demlenen adamın adı Zihni Derin’dir” diyerek çayın öncüsüne dikkat çekti.

Çayın Mimarı: Zihni Derin
Ziraatçı ve öğretmen olan Zihni Derin, işgal döneminde Ankara’ya giderek Mustafa Kemal Atatürk’ün başlattığı direnişe katıldı. “Milli Mücadele Hükûmeti”nin kurduğu İktisat Bakanlığı’nda ilk Tarım Genel Müdürü olarak görev aldı. Rize’de çay tarımını başlatan isim olan Derin, bugün Türkiye’nin en önemli tarım miraslarından birine imza atan kişi olarak biliniyor.

“Bir çaykolik olarak Rize çayını hiçbir şeye değişmem”

Sunay Akın, çay sevgisini şu sözlerle dile getirdi: “Zihni Derin’in Rize’de üretimini başlattığı çay, en lezzetli çaylar arasındadır. Bir çaykolik olarak Rize çayının tadını hiçbir çaya değişmem. Zihni Derin’in anısına hazırlanan çay paketi koleksiyonumun en sevdiğim objeleri arasındadır.”

Akın, sözlerini Orhan Veli’nin dizeleriyle tamamladı: “Çayın rengi ne kadar güzel,
Sabah sabah,
Açık havada!
Hava ne kadar güzel!
Oğlan çocuk ne kadar güzel!
Çay ne kadar güzel!”

Haber : DERYA ÇATAN

Yorum Yap

Trabzon Raylı Sistem Projesi yatırım programına alındı

Trabzon Raylı Sistem Projesi yatırım programına alındı

  • 0
  • 0
Balat sahilinde olta atan balıkçılar deniz yüzeyinde oluşan kirlilikten şikayetçi

Balat sahilinde olta atan balıkçılar deniz yüzeyinde oluşan kirlilikten şikayetçi

  • 0
  • 0

Tuluma benzeyen 'Gayda' hangi ülkenin yöresel çalgısıdır?