RTEÜ'lü akademisyenler endemik türü keşfetti

RTEÜ'lü akademisyenler endemik türü keşfetti

  • 0
  • 0

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) akademisyenleri tarafından yürütülen çalışmayla yeni bir otsu endemik bitki türü keşfedildi.

RTEÜ'den yapılan açıklamada, Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Makbul, Dr. Öğr. Üyesi Seher Güven, araştırma görevlileri ve çok sayıda lisansüstü öğrencisinin dahil olduğu çalışma grubu tarafından dünyada sadece Kars Çıldır Gölü etrafında yayılış gösteren yeni bir otsu endemik bitki türünün keşfedildiği belirtildi.

'Vincetoxicum anatolicum' adı verilen bu yeni bitki türü uluslararası hakemli bir dergide yayımlanarak, bilim dünyasına yeni endemik bir tür olarak tanıtıldığının aktarıldığı açıklamada şu bilgiler yer aldı:

"Ülkemizin farklı yörelerinde ''zilasur, dağ biberi, gavur biberi" olarak bilinen Vincetoxicum cinsine mensup bu yeni türe, yayılış gösterdiği Anadolu topraklarına atıf yaparak "anatolicum" ismi verildi. Bu türün mensup olduğu bitki grubu üzerinde yapılan araştırmalar bu bitkilerin anti-mikrobiyal, anti-bakteriyel, anti-fungal ve anti-kanserojen gibi etkileri bulunduğunu ortaya çıkardı. Yeni tür olarak tanımlanan bu bitkinin tıbbi bitki olma potansiyelinin yüksek olduğu düşünülmekte ve bu konuda araştırmalar devam etmektedir."

Açıklamada, RTEÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Araştırma Laboratuvarı’nda yürütülen çalışmalar ile ülkenin bitki biyoçeşitliliğine önemli katkılar sağlandığı kaydedilerek, tıbbi açıdan değerli olduğu bilinen bitki taksonları üzerinde yapılacak biyokimyasal araştırmalara da yeni doğal bitki kaynaklarının temin edildiği bildirildi.

Haber : HÜSEYİN ÇATAN

Yorum Yap

Minik öğrenciler trafik bilinci için eğitim aldı

Minik öğrenciler trafik bilinci için eğitim aldı

  • 0
  • 0
Ankara ‘Rize Tanıtım Günleri’nin açılış tarihi netleşti

Ankara ‘Rize Tanıtım Günleri’nin açılış tarihi netleşti

  • 0
  • 0

2006 yılında Rize Üniversitesi olarak açılan, RTEÜ'nün kurucu rektörü kimdir?