RTEÜ'den Karadeniz’in sürdürülebilir ekosistemine katkı

RTEÜ'den Karadeniz’in sürdürülebilir ekosistemine katkı

  • 0
  • 0

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) öğretim üyesi Prof. Dr. Ertuğrul Ağırbaş'ın projesi ile Karadeniz'in sürdürülebilir ekosistemine katkı sağlanacak.

RTEÜ'den yapılan açıklamada, Su Ürünleri Fakültesi Temel Bilimler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertuğrul Ağırbaş yürütücülüğünde, 'Güneydoğu Karadeniz’de CO2 Zenginleştirmesinin ve Sıcaklık Değişimlerinin Fitoplankton Birincil Üretimi Üzerine Olan Mevsimsel Etkisinin Araştırılması' başlıklı TÜBİTAK 1001 projesi kapsamında iklim değişikliğinin Karadeniz ekosistemi üzerine olan olası etkilerinin araştırıldığı belirtildi.

Açıklamada, Karadeniz’de ilk olma özelliği taşıyan 121Y226 nolu proje kapsamında, değişen iklim koşulları altında ve balıkçılık açısından son derece önemli olan Güneydoğu Karadeniz ekosisteminde doğal fitoplankton örneklerinde mevsimsel olarak yürütülen inkübasyon deneyleri ile CO2 zenginleştirmesinin (360 ppm, 600 ppm, 760 ppm) ve sıcaklık değişimlerinin fitoplankton birincil üretimi ve komunite yapısı üzerine olan etkisinin araştırıldığı bilgisi paylaşıldı.

Proje çıktılarının Karadeniz ekosisteminin sürdürülebilir yönetimine önemli katkılar sağlayacağının ve elde edilecek sonuçların 11. Kalkınma Planı hedefleri doğrultusunda çevrenin korunması ve sürdürülebilir çevre konularında planlanan hedef ve politikalara ışık tutacağının ifade edildiği açıklamada, projede, iklim değişikliği, CO2 salımı ve iklim değişikliğine uyum kapsamında, Karadeniz ekosistemi için ileriye dönük projeksiyonlar ve yeni projeler üretme potansiyeli bulunduğu aktarıldı.

Haber :

Yorum Yap

RTEÜ ile TOBB arasında protokol imzalandı

RTEÜ ile TOBB arasında protokol imzalandı

  • 0
  • 0
Esila gözyaşlarıyla toprağa verildi

Esila gözyaşlarıyla toprağa verildi

  • 1
  • 0

Rize'de 1993-2010 yılları arasında Atmaca ve Fırtına adlı silahların üretildiği fabrika hangi ilçedeydi?