RTEÜ'den Azerbaycan'a teknik gezi

RTEÜ'den Azerbaycan'a teknik gezi

  • 0
  • 0

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Çay İhtisaslaşma Koordinatörlüğü tarafından Çay Eğitim Projesi kapsamında Azerbaycan'a teknik gezi düzenlendi.

RTEÜ'den yapılan açıklamada, 21-26 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilen teknik gezinin ilk gününde Lenkeran'daki Osaküçe ve Sinovli bölgelerinde yer alan çay plantasyonlarında toprak yapısı, gübreleme, hasat, yeni bahçelerin tesisi ve fidan üretimine yönelik mevcut durum incelemesinin yapıldığı belirtildi.

Açıklamada, rektör yardımcısı Prof. Dr. Mete Avcı, ziraat fakültemiz dekanı Prof. Dr. Mustafa Akbulut, öğretim üyeleri Doç. Dr. Keziban Yazıcı, Doç. Dr. Ali Paşa Hekimoğlu ile Öğr. Gör. Nergiz Dila Şenol Özdoğan, Öğr. Gör. Yasemin Yavuz Abanoz ve ÇAYKUR Atatürk Çay ve Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Ayhan Haznedar’ın yer aldığı ekibin, Lenkeran Tarım İl Müdürü Hasanov İlgar Feyzioğlu, Azerbaycan Meyvecilik ve Çaycılık Araştırma Enstitüsü Lenkeran Çay Fidanlık Şefi Abdullayev Ferman, Beta Çay Lenkeran Fabrika Müdürü Murat Mutlu ve teknik personelle bir araya geldiği aktarıldı.

Teknik gezinin ikinci gününde Osaküçe ve Sinovli alanlarında yer alan çay bahçelerinin mevcut durumu, iyileştirme çalışmaları ve olası iş birliklerine yönelik toplantı gerçekleştirildiğinin belirtildiği açıklamada şu bilgiler paylaşıldı:

"Toplantıya proje ekibimiz ile birlikte Azerbaycan Meyvecilik ve Çaycılık Araştırma Enstitüsü Lenkeran Çay Fidanlığı Şefi Abdullayev Ferman, Beta Çay Genel Müdürü Celal Uğur, Beta Çay Lenkeran Fabrika Müdürü Murat Mutlu, Beta Çay Ziraat Mühendisi İsmail Öztürk ve Astara Çay İşletme Şefi Vusal Ahmadov katıldı. Programın ardından Azerbaycan Meyvecilik ve Çaycılık Araştırma Enstitüsü Lenkeran Çay Fidanlığına ziyaret gerçekleştirildi. Abdullayev Ferman ve Seleksiyon Şube Müdürü Dr. Sabir Ramazanov enstitüye ait çay genotipleri ve örnek bahçeler hakkında ekibimize bilgi verdi. Ziyaretin ardından Astara Çay firmasının Astara şehrinin Hirkan bölgesinde yer alan çay plantasyonları ve çay fabrikası ziyaret edilerek değerlendirildi. Teknik gezinin ikinci günü Osaküçe alanında yer alan çay bahçelerinde çırpma budamasının uygulamalı olarak gösterilmesiyle sona erdi."

Açıklamada, programın üçüncü gününde Osaküçe’de yer alan çay plantasyonlarında hasat ve hasat sonrası işlemlerin değerlendirilmesi amacıyla yerinde inceleme yapıldığı ifade edilerek, rektör yardımcısı Prof. Dr. Mete Avcı çay plantasyonunda RTEÜ adına hatıra çay fidanı dikimi gerçekleştirdiği kaydedildi.

Azerbaycan’a düzenlenen teknik ziyaret kapsamında, Bakü Büyükelçiliğinin de ziyaret edilerek, Türkiye Cumhuriyeti Bakü Büyükelçisi Doç. Dr. Cahit Bağcı ve Türkiye Cumhuriyeti Tarım Müşaviri Hakan Kalender ile Azerbaycan çay sektörünün mevcut durumu ve üniversiteler arası iş birliklerine yönelik değerlendirmeler yapıldığının belirtildiği açıklamada, verimli geçen ziyaretler sonucunda ileride yapılacak iş birliklerine yönelik önemli adımlar atıldığının altı çizildi.

Haber : Cansu Şalambar

Yorum Yap

Trafik kazasında 6 kişi yaralandı

Trafik kazasında 6 kişi yaralandı

  • 0
  • 0
Rizeli öğretmen kansere yenik düştü

Rizeli öğretmen kansere yenik düştü

  • 1
  • 1

Rize halk kültüründe 'Kocakarı yılbaşısı' olarak bilinen tarih nedir?