Rize turizminin gözdesi Zilkale

  • 3
  • 0

Geçtiğimiz yıl Rize'yi yaklaşık 1 milyon 250 bin turist ziyaret ederken Rize'de en çok ziyaret edilen yerlerin başında Zilkale geldi.

Türkiye'nin en görkemli kalesi olarak bilinen Zilkale için insanların merak ettiği birçok konu var.

Zilkale'yi kimin ne amaçla yaptığı oldukça merak konusu. Bunun dışında insanlar Zilkale'nin bir hikayesinin olup olmadığını da merak ediyor. Peki Zilkale'ye gitmek isteyen birisi nasıl gider? Zilkale'ye nasıl çıkılır? Zilkale'ye giriş ücretli mi ve ücreti ne kadar? gibi birçok soruya bu yazımızda yer vereceğiz.

Güvenliği sağlama amacıyla yapılmıştı
Sarp bir kaya üzerine kurulu olan Zil Kale'nin, Osmanlı Devleti'nin bölgeyi fethetmesinin ardından askeri amaçlı kullanıldığı biliniyor.

Muhafız binası, şapel ve baş kule bölümlerinin yer aldığı kalede, 2008 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından bakım, onarım ve restorasyon çalışmaları yapıldı.

Tarihte, Bayburt’a ulaşan önemli bir Ortaçağ kervan yolu üzerinde güvenliği sağlama özelliğiyle yüzyıllardır ayakta kalmayı başaran Zil Kale, çevresindeki konaklama imkanları, sosyal tesisler, kano ve rafting gibi farklı turizm alternatifleriyle ziyaretçi sayısını artırmayı başardı.

Zilkale'nin tam olarak hangi tarihte yapıldığı bilinmemektedir. Ancak arkeolojik çalışmalara göre 14.yüzyılda inşa edildiği tahmin edilmektedir.

Zilkale'ye gitmek isterseniz farklı seçenekler bulunuyor.

Giriş ücreti 4TL
Öncelikli olarak kendi şahsi aracınızla çok rahat bir şekilde gidebilirsiniz. Rize il merkezinin devamında Çayeli ve Pazar ilçelerini geçtikten 8 km sonra Ardeşen'e varmadan Çamlıhemşin yol ayrımını göreceksiniz.

Bu ayrıma girerek 20 km kadar gittiğinizde Zilkale tüm görkemiyle sizi karşılıyor olacaktır.

Şahsi araç imkanı olmadığı durumlarda ise bölgede tur hizmeti veren birçok firma bulunmakta. Bu firmaların herhangi biriyle Zilkale'ye ulaşabilirsiniz.

Sabah 09.00 ile 18.00 saatleri arasında açık olan Zilkale'ye girmek için küçük bir giriş ücreti bulunmaktadır.

Belirlenen 4 TL tutarındaki fiyatı ödeyip Zilkale'ye giriş yapabilirsiniz. Ayrıca 18 yaşından küçükler ve 65 yaşından büyükler için de giriş ücreti bulunmuyor. 

 

Haber :

Yorum Yap

Rizeli mucit ‘Kanboz Togg’u tanıttı

Rizeli mucit ‘Kanboz Togg’u tanıttı

  • 1
  • 0
Yaş çay nasıl toplanır?

Yaş çay nasıl toplanır?

  • 0
  • 0

Tarihi Demirciler Kemer Köprüsü Rize'nin hangi ilçesindedir?