Rize tarım ürünleri neler?

Rize tarım ürünleri neler?

  • 1
  • 0

Rize tarım ürünleri neler ve Rize'de hangi ürünler yetişir? gibi sorular başta tarım ile uğraşanlar tarafından merak ediyor. İşte tüm bilgiler.

Rize ilinde yıllık yoğun yağış, yüksek nem oranı, sınırlı güneş ışığı ve engebeli tarım alanları bitki desenini kısıtlar.

Tarım alanlarının büyük çoğunluğu çay bahçelerinden oluşur. Fındık üretimi Rize’de yaygındır ama çayın önüne geçemez. Narenciye ürünleri, sebzeler, turunçgiller ve kivi gibi meyveler de yetiştirilir. Kivi yetiştiriciliği son yıllarda Rize'de yaygınlaşmaktadır. Rize'de ayrıca hurma diğer adı ile Trabzon Hurması yetişir.

Rize'de tarla bitkilerinin ekiliş oranı Türkiye ortalamasının altında olup, sebze ve süs bitkileri yetiştiriciliği de düşüktür. İlin çoğunluğunu çay alanları kaplar. Rize'de çay üretiminin yoğun olmasında iklimin ılıman oluşu ve bol yağış etkilidir. Çay tarımı, ilin ana tarım faaliyetlerinden biridir.

Rize'de ovalar azdır, çoğunlukla dağlık ve ormanlık alanlar vardır. Toplam arazinin yalnızca %1'i ova niteliğindedir. Sebzecilik az gelişmiş, daha çok mısır, fasulye ve patates yetiştirilir. Rize'nin engebeli toprakları tarım araçlarının kullanımını sınırlar.

Meyvecilik çaydan sonra gelir kaynağıdır. Armut, elma, fındık ve mandalina yetiştirilir. Ayrıca, Rize'nin Pazar ilçesinde dünyaca ünlü puro tütünü yetiştirilir. Dağ pirinci sulamaya ihtiyaç duymaz.

Haber : ZEYNEP KOPUZ

Yorum Yap

Yangında ağır yaralanan adam 52 gün sonra hayatını kaybetti

Yangında ağır yaralanan adam 52 gün sonra hayatını kaybetti

  • 0
  • 0
Kamyonla çarpışarak şarampole devrilen otomobilin sürücüsü yaralandı

Kamyonla çarpışarak şarampole devrilen otomobilin sürücüsü yaralandı

  • 0
  • 0

Deremezra Yaylası Rize'nin hangi ilçesindedir?