Rize’nin Mikron Köprüsüyle tarihe tanıklık

Rize’nin Mikron Köprüsüyle tarihe tanıklık

  • 0
  • 0

Rize Mikron Köprüsü 17.yüzyıla kadar uzanan tarihiyle ve eşsiz görüntüsüyle ziyaretçilerini bekliyor.

Peki, Mikron Köprüsü nerededir? Mikron Köprüsü’ne nasıl gidilir? Mikron Köprüsü etrafında imkanlar nelerdir? Mikron Köprüsü’nde hangi aktiviteleri yapabilirsiniz Mikron Köprüsü’nün rakım bilgileri nedir? Mikron Köprüsü’nün özellikleri nelerdir? Mikron Köprüsü’ne dair bütün bu bilgileri deneyimleyerek sizlere aktarıyoruz

Karadeniz bölgesi, kendine özgü keskin yamaçlarla çevrili derin vadileri ve bu dağlar arasına kurulan yerleşimleriyle bilinir. Coğrafyanın sunduğu zorluklar nedeniyle, dik yamaçlara konuşlanan evlere ulaşım genellikle dere üzerine inşa edilmiş tek kemerli taş köprüler aracılığıyla sağlanır. Bu köprüler çoğunlukla bölgenin varlıklı bireyleri tarafından finanse edilmiş olup, tarihleri 17. yüzyıla kadar uzanmaktadır.

Fırtına Vadisi'nin ışıltılı parçalarından biri olan Mikron Köprüsü, Çamlıhemşin ilçesine 2 kilometre uzaklıkta konumlanmıştır. Çamlıhemşin-Ayder Yaylası yolunun üzerinde bulunan bu köprüye ulaşım içi kendi araçlarınız veya tur otobüsleriyle tarihi köprüyü ziyaret edebilirsiniz. 

Köprü, 41 metre uzunluğunda, 3.1 metre genişliğinde ve dere seviyesinden yaklaşık 11 metre yükseklikte tasarlanmıştır. Değişen mevsimler nedeniyle sel tehlikesine maruz kalan dere, köprünün ayak açıklıklarının geniş tutulmasını gerektirmiştir.

Osmanlı dönemine ait olan bu eser, 19. yüzyılın ilk yarısına tarihlenir. Köprü, kesme taşlarla inşa edilen kemerleri, moloz taşlardan oluşturulan ayakları ve priketlerle yapılmış korkuluklarıyla öne çıkar. Mikron Köprüsü, 1998 yılında orijinal yapısına sadık kalınarak restore edilmiş ve günümüzdeki görünümünü kazanmıştır. 

Bu önemli kültürel mirasımız, tescil edilen kültürel varlıklarımız arasında yer almaktadır, tarih ve coğrafyanın özel bir buluşması olarak göz kamaştırmaya devam etmektedir.

Haber : Hüseyin Çatan

Yorum Yap

Rizeli Hafızlar bölge finallerinde dereceye girdi

Rizeli Hafızlar bölge finallerinde dereceye girdi

  • 2
  • 0
Eski ve yeni muhtarın birbirini şikayet ettiği mahallede seçim yenilenecek

Eski ve yeni muhtarın birbirini şikayet ettiği mahallede seçim yenilenecek

  • 0
  • 0

Gündoğdu ne zaman belde olmuştur?