Rize İklim değişikliğinden ne kadar etkilendi

Rize İklim değişikliğinden ne kadar etkilendi

  • 1
  • 0

İklim değişikliğinde ortalama sapmalarda yüzde 11 ile Rize ve çevresi en az etkilenen bölge olarak göze çarpıyor.

Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği, çiftçilerin olumsuz iklimsel etkenlere maruz kalmaması için "iklim değişikline dayalı tarım takvimi" uygulamalarının hayata geçirilmesini istedi.

Genel Başkanı Mehmet Ali Ünal, iklim değişikliğinin tarım takvimine yansımalarına ilişkin değerlendirmede bulundu.

Türkiye'nin Akdeniz kuşağında yer aldığına işaret eden Ünal, dünyanın birçok bölgesi gibi bu kuşağın da iklim değişikliğinden fazlasıyla etkilendiğini söyledi.

Ünal, Türkiye'nin topografik yapısıyla Akdeniz kuşağındaki diğer ülkelerden farklı olduğunu, buna bağlı yağış rejiminde de değişiklikler görüldüğünü kaydetti.

Ülke genelinde mevsimsel yağışlara ilişkin 56 istasyonda çalışmalar yapıldığını belirten Ünal, burada belli periyotlarda ortalama yağış rejimindeki sapmaların tespit edildiğini anlattı.

Ünal, ortalama sapmalardan en az etkilenen ilin yüzde 11 ile Rize ve çevresi olduğunu, Akdeniz kuşağındaki bölgelerde ise bunun yüzde 100'lerin üzerine çıktığını ifade etti.

Çalışmalara göre, kış baz alındığında mevsimsel olarak güneyden kuzeye doğru azalarak devam eden bir sapma bulunduğuna dikkati çeken Ünal, "Bu durum doğu bölgesine doğru uzanıyor.

Dağlarda eskiden çok olan kar yağışlarının azalması anlamına gelen bu durum, hem ülkemizin su rezervlerinin hem de toprakta biriken suyun azalması anlamına geliyor." dedi.

Bu durumun tarımsal ürünlerin ihtiyaç duyduğu toprak nemini doğrudan etkilediğini vurgulayan Ünal, yaşanan mevsimsel sapmaların bitkiler için zararlı organizmaların etkinliğini de artırdığını dile getirdi.

Haber : HÜSEYİN ÇATAN

Yorum Yap

Yumurtada israfın önüne geçilecek

Yumurtada israfın önüne geçilecek

  • 0
  • 0
Rize'de 'dernek' adı altında toplanan paralara el konuldu

Rize'de 'dernek' adı altında toplanan paralara el konuldu

  • 0
  • 0

Rize Bezi'nin hammaddesi nedir?