Rize hurması, sonbaharın güzel meyvelerinden biri olarak bilinir. Mitolojik çağlarda Zeus'un meyvesi olarak kabul edilen bu meyve, eski çağlarda kutsal bir lezzet olarak görülüyordu. Rize hurması, Çin kökenli olup Türkiye'de Rize bölgesinden yayıldığı için bu adı almıştır.
Bu meyvenin turuncu rengi iştah açıcıdır ve latince adı Diospyros kaki'dir. Yaklaşık 5-6 metre uzunluğundaki ağacın ilkbaharda yeşil yaprakları, sonbaharda sarı ve turuncuya dönüşerek peyzajda estetik bir görünüm sağlar. Rize hurması, kendine özgü aromasıyla bilinir ve çiğ olarak tüketilebilir.
Rize hurmasının çeşitleri arasında Hachiya ve Fuyu öne çıkar. Olgunlaştığında tüketilen Hachiya, en popüler türdür. Fuyu çeşidi ise sert ve çekirdekli olup, Antakya ve Hatay yöresinde yetiştirilir. Fuyu'nun iç kısmı kahverengi, çekirdekleri büyükken; Hachiya'nın içi turuncu, yumuşak ve sulu bir yapıya sahiptir.
Anavatanı Çin olan Rize hurması ülkemizde Rize’den yayıldığı için Aksine bilindiği üzere Rize hurması denmektedir. Rize’de de yetiştirilen Rize hurmasına Rize hurması denir. Tadı buruk bir meyve olan Rize hurması Subtropik iklim meyvesidir; ancak dünyanın ılıman tüm iklimlerinde yetiştirilebilir özelliğe sahiptir.
Olgunlaştığında yenilen Rize hurmasının Hachiya çeşidi en çok tüketilen hurma türüdür.
Meyveye kekremsi ve buruk tadı içeriğinde yer alan tanen maddesi verir. Antakya ve Hatay yöresinde yetiştirilen Fuyu çeşidi ise sertken tüketilen ve çikolatalı hurma da denilen türüdür. Rize hurmasının Fuyu çeşidinin sertken yenmesi önerilir.
Her iki çeşit birbirine görünüm olarak benzer; ancak Fuyu çeşidinin iç kısmı kahverengi ve çekirdekleri büyüktür. Hachiya çeşidinin içinde çekirdek yoktur ve iç rengi turuncudur; ayrıca yumuşak ve sulu bir meyvedir.
Haber : MELDA AYSU