Rize hangi yılda il oldu ?

Rize hangi yılda il oldu ?

  • 2
  • 0

Yemyeşil doğası, gür ormanları, tertemiz havası ile turistlerin akınına uğrayan Rize, Türkiye'nin en kalabalık illerinden biridir.

Peki Rize hangi yılda il olmuştur? Rize’nin tarihçesi nedir? Rize nerede, hangi bölgede?  Rize ilimiz ile ilgili merak edilenler haberimizde…

Rize’nin tarih öncesi hakkında bilgiler sınırlı durumdadır. Kentin adının kökeniyle ilgili çeşitli efsaneler varsa da tam olarak bilinmemektedir. 

Rize ilinin adı; Yunanca pirinç anlamına gelen Rhisos, Rumca’da “RIZA” olarak dağ eteği anlamında kullanılmıştır. Osmanlıca’da ise “RİZE” ufak kırıntı, döküntü anlamındadır.

MÖ 7. yüzyılda Miletli denizcilerin seferleriyle tarih sahnesine çıkar. Kimmer, Med ve Pers akınlarına uğrayan Rize, MÖ 180'de Kral Pharnakes tarafından işgal edilir. MÖ 1. yüzyılda Partlar'ın hakimiyetine geçen bölge, MS 10'da Roma yönetimi altına girer. Rize Karadeniz-İran ticaret yolu üzerinde oluşu nedeniyle Bizans ve Sasaniler arasında çekişmeye sahne olur. 

1071 Malazgirt Zaferi’nin ardından Selçukluların eline geçtiyse de I. Haçlı Seferi sonrasında Doğu Roma Hakimiyetine geri döner. 1204’deki III. Haçlı Seferinden sonra Trabzon Rum İmparatorluğu’nun egemenliğine girer.

Fatih Sultan Mehmed devrinde, 1461 yılında kentte Osmanlı egemenliği başlar. I.Dünya Savaşı’nda 9 Mart 1916’da Rus işgali yaşayan Rize, 2 Mart 1918’de kurtulur. 

Bu tarihten sonra Trabzon vilayetine bağlı sancak merkezi olan kent, Cumhuriyet yıllarında 1924’te il olur. 


Rize nerede, hangi bölgede? 
Karadeniz Bölgesi'nin Doğu Karadeniz bölümünde yer alan bir şehirdir. Tarihi Pontus bölgesinin doğusunda kalan Rize, Osmanlı döneminde Lazistan Sancağı'nda yer almıştır. Günümüzde Türkiye'ye bağlıdır.

Doğuda Çayeli ve Güneysu ile, güneyde İkizdere, batıda Derepazarı ve Kalkandere, kuzeyde Karadeniz ile çevrilidir. Şehrin nüfusu  2020 verilerine göre ise nüfus 348.608'dir.

Haber : Zeynep Kopuz

Yorum Yap

28 Şubat davası hükümlüsü eski generallerin cezaları kaldırıldı

28 Şubat davası hükümlüsü eski generallerin cezaları kaldırıldı

  • 0
  • 0
Rize’de ödüllü turnuva sona erdi

Rize’de ödüllü turnuva sona erdi

  • 0
  • 0

Türkiye’de çay üretiminin temelini atan kişi olarak bilinen botanikçi kimdir?