Rize’de yapılan araştırmanın sonuçları şoke etti

Rize’de yapılan araştırmanın sonuçları şoke etti

  • 1
  • 0

Rize’de yapılan araştırmalar sonucunda poşet çaylarda mikroplastikler tespit edildi.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi akademisyenleri tarafından 1 yıl süren araştırmada 15 markaya ait çaylar mercek altına alındı.

Çalışmalarda birçok poşet çayda mikroplastik tespit edilirken, bu mikroplastiklerin yüzde 59’unun fincan poşet çaylarda tespit edildiği aktarıldı.

Mikroplastik Nedir?
5 milimetreden daha küçük olan, şekilli ya da şekilsiz, suda çözünmeyen, sentetik polimer bileşiklere mikroplastik denir. Mikroplastikleri gözünüzde daha iyi canlandırabilmek için bir susam tanesini düşünebilirsiniz.

Mikroplastikler Sağlığımızı Nasıl Etkiliyor?
Yapılan çalışmalar, mikroplastiklerin insan vücudunda birçok organa ulaştığını gösteriyor.

Mikroplastikler Canlıları ve Çevreyi Nasıl Etkiliyor?
Günümüzde mikroplastikler boyutlarından ötürü atık sulardan arıtılamıyor. Bu nedenle kolaylıkla nehir, göl ve deniz sularına karışabiliyor. Mikroplastikler yine küçük boyutlarından dolayı suda yaşayan canlılar tarafından kolayca yutulabiliyor.

Yapılan araştırmalar, mikroplastiklerin suda yaşayan canlılar tarafından yanlışlıkla yutulduğunda iç organların zarar gördüğünü gösteriyor. Örneğin mikroplastiklerin kuşlar üzerindeki etkileri üzerine yapılan bir çalışmada, soluk gagalı yelkovan kuşları tarafından yutulan mikroplastikler sonucu oluşan ve plasticosis adı verilen yeni bir hastalık keşfedilmişti. Başka araştırmalar da suda yaşayan canlıların vücutlarında mikroplastik birikiminin yetersiz beslenmeye neden olduğunu ve bu durumun da üremenin azalmasına ve hatta ölüme yol açtığını gösteriyor.

Haber : DERYA ÇATAN

Yorum Yap

Kırmızı ve gri kategoride aranan 2 terörist etkisiz hale getirildi

Kırmızı ve gri kategoride aranan 2 terörist etkisiz hale getirildi

  • 0
  • 0
TKİ'de iş kazaları son 20 yılda yüzde 85 azaldı

TKİ'de iş kazaları son 20 yılda yüzde 85 azaldı

  • 0
  • 0

Hangisi hem belediye başkanı hem de vali olarak Rize'de görev yapmıştır?