Rize’de çay tohumundan yağ üretiliyor

Rize’de çay tohumundan yağ üretiliyor

  • 0
  • 0

ÇAYKUR tarafından çay tohumundan yararlanılarak yağ üretimine başlandı. İlk üretimler satılarak tükendi.

ÇAYKUR, ürünler çeşitliliğini artırmaya devam ediyor. Yeni ürünlerinden en çok talep edilen ürün ‘Çay Tohumu Yağı’ oldu. 

Son yıllarda, ÇAYKUR, araştırma-geliştirme (AR-GE) faaliyetlerine ağırlık vererek çay çeşitliliğini ve katma değerli ürünlerini artırmayı sürdürüyor. Yurt içi ve dışında pazar paylarını artırarak ürün çeşitliliğini geliştirme yolunda çalışmalarına devam eden ÇAYKUR, aynı zamanda katma değerli yeni ürünler üretme ve bölge ekonomisine ilave katkılar sağlama konusunda çalışmalarını sürdürüyor. 

ÇAYKUR’un çıkardığı göze çarpan yeni ürünler arasında ‘Çay Tohumu Yağı’ 2022 yılında üretimi yapılmaya başlanıldı. ‘Çay Tohumu Yağı’ kozmetik alanında ve yemekler kullanıma uygun bir yağ olarak satışa sunuldu. 

Çay Tohumu Yağı Nasıl Elde Ediliyor? 
ÇAYKUR çay tohumu içerisinde yüzde 28 oranında yağ barındırıyor. Çay tohumu yağı doğal kaynaklı ham maddelerden elde edilen bileşendir. Bitkisel kaynaklıdır, yağın çıkarılma süreci süzme, kurutma, damıtma, presleme, öğütme, eleme, ekstraksiyon ve liyofilizasyon gibi işlemler sonucunda elde ediliyor.

Çay Tohumu Yağının Faydaları nelerdir?
Çay tohumu yağı mineral açısından zengindir. İçinde  protein, mineral, potasyum, magnezyum ve kalsiyum vitaminleri bulunmaktadır. Bu vitaminler ile çay tohumunun yağı  vücutta kasın kasılması ve gevşemesinde, sinir uyarımlarının iletiminde ve hücre içi enzimlerin etkinliğini artırmaya yaradığı gözlemlendi. Ayrıca kozmetik açıdan nemlendirici olarak kullanılması hedefleniyor. Çay tohumu yağı yemeklerde de kullanılabiliyor. Zeytinyağı ile fındık yağıyla aynı yapıda olması ve yemeklerde kullanıldığı zaman tat değişikliğine uğramaması nedeniyle yemeklere ayrıca bir lezzet katacağı tahmin ediliyor.

Haber : Zeynep Kopuz

Yorum Yap

15 ay önce evlendiği kocasının evini yakıp yangını izledi

15 ay önce evlendiği kocasının evini yakıp yangını izledi

  • 0
  • 0
MEB ortaokul öğrencileri için ilk kez

MEB ortaokul öğrencileri için ilk kez "zanaat okulu" açacak

  • 0
  • 0

2019'da ismi 'Hemşin Şelaleleri' olarak değiştirilen tabiat parkının önceki adı?