Korkmaz: “çay üreticisi enflasyona ezdirildi, açıklanan fiyatı kabul etmiyoruz

Korkmaz: “çay üreticisi enflasyona ezdirildi, açıklanan fiyatı kabul etmiyoruz

  • 0
  • 1

DEVA Partisi Rize İl Başkanı Mehmet Engin Korkmaz, 2025 yılı yaş çay alım fiyatının açıklanmasının ardından sert tepki gösterdi.

Korkmaz, açıklanan fiyatın enflasyon oranlarının gerisinde kaldığını ve üreticinin maliyetinin altında bir fiyatla karşı karşıya bırakıldığını ifade etti.

ÇAY ÜRETİCİSİNE HAK ETTİĞİ DEĞER VERİLMEDİ
DEVA Partisi Rize İl Başkanı Mehmet Engin Korkmaz, yaptığı açıklamada, çay üreticisinin açıklanan fiyatla adeta yok sayıldığını belirtti. Korkmaz, AK Parti Rize İl Başkanının kısa süre önce yaptığı açıklamayı hatırlatarak, yaş çay maliyetinin Cumhurbaşkanına sunulduğunu ancak bu maliyetin üreticinin lehine olacak şekilde belirlenmediğini savundu.

“AK Parti Rize İl Başkanı, yaş çay alım fiyatı belirlenmeden önce çayın maliyet hesabını Cumhurbaşkanına sunduklarını ifade etti. Peki, bu hesapta 1 kilogram çayın maliyeti ne olarak belirlendi? Sayın İl Başkanı Cumhurbaşkanından çay için kaç TL istemiştir?” diye soran Korkmaz, maliyetin altında bir fiyatla üreticinin mağdur edildiğini vurguladı.

AÇIKLANAN FİYAT ENFLASYONUN GERİSİNDE KALDI
Korkmaz, 2025 yılı yaş çay alım fiyatının yüzde 33,89 oranında artırıldığını, ancak bu oranın TÜİK tarafından açıklanan %37,86’lık yıllık enflasyon oranının altında kaldığını söyledi.

“Ziraat odalarının saha çalışmaları, bölgede yaş çay üretiminin kilogram başına maliyetinin yaklaşık 25 TL olduğunu ortaya koymaktadır. Ancak açıklanan fiyat, üreticinin zararına üretim yapmasına neden olmaktadır.” dedi.

DESTEKLEME BEDELİ ŞEFFAFLIK İLKESİNE AYKIRI ŞEKİLDE FİYATIN İÇİNE GİZLENDİ
Korkmaz, geçmiş yıllarda ayrı kalem olarak ödenen destekleme bedelinin bu yıl fiyatın içine gizlenmesini de eleştirdi. Bu durumun üreticinin cebine fazladan bir katkı sağlamadığını ve ÇAYKUR’un bütçesine yük getirdiğini belirtti. Özel sektör alıcıları açısından da piyasada dengesizlik yaratıldığını ifade etti.

“Üreticiye fazladan bir katkı sunulmamış, aksine ÇAYKUR ve özel sektör arasında dengesizlik doğmuştur.” dedi.

“FİYAT POLİTİKASI GÜNCELLENMELİ”
DEVA Partisi Rize İl Başkanlığı olarak bu fiyatı kabul etmediklerini açıklayan Korkmaz, çayın ve çay üreticisinin hak ettiği değeri yeniden kazanması için şu taleplerde bulundu: Fiyat Politikası Güncellenmeli: Çay fiyatı, enflasyon ve üretici maliyetleri göz önünde bulundurularak yeniden belirlenmeli. Şeffaf Açıklamalar Yapılmalı: Üreticiye yapılan destekler ve fiyatlandırma yöntemleri net bir şekilde açıklanmalı. Destekleme Politikaları Gözden Geçirilmeli: Çiftçiye gerçek anlamda destek sağlayacak politikalar benimsenmeli.

“ÇAY STRATEJİK BİR TARIM ÜRÜNÜDÜR, ÜRETİCİ DESTEKLENMELİDİR”
Çayın Doğu Karadeniz Bölgesi’nde stratejik bir tarım ürünü olduğunu vurgulayan Korkmaz, bu gerçeğin unutulmaması gerektiğini ve çay üreticisinin emeğinin görmezden gelinmemesi gerektiğini söyledi.

“Çay, Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yetişen stratejik bir tarım ürünüdür. Bu gerçek unutulmamalı; çay üreticisinin emeği ve alın teri görmezden gelinmemelidir. Biz bu toprakların sesi olmaya ve üreticinin hakkını savunmaya kararlılıkla devam edeceğiz” dedi.

Haber : DERYA ÇATAN

Yorum Yap

Ordu’da motosikletin çarptığı yaya yaralandı

Ordu’da motosikletin çarptığı yaya yaralandı

  • 0
  • 0
Park halindeki cip alev alev yandı

Park halindeki cip alev alev yandı

  • 0
  • 0

Türkiye'de sadece Kaçkar'da 3000 metre yükseklikte görülebilen bitki hangisidir?