Karadeniz müziğinin unutulmaz sesi: Emin Yağcı

Karadeniz müziğinin unutulmaz sesi: Emin Yağcı

  • 0
  • 0

Gazeteci Yazar Fatih Sultan Kar, Karadeniz müziğine önemli eserler bırakan Rizeli sanatçı Emin Yağcı'nın ardından bir yazı kaleme aldı.

Kar'ın yazısında şu ifadeler yer aldı: 

"Bugün çalma tulumcu içimi hüzün sardı

Ah Emin ağabeyim karayemiş kokardı"

Güzel yürekli memleket kokulu ağabeyim Emin Yağcı'nın vefatını üzüntüyle öğrendim. Cenaze namazı 1 Haziran 2023 Perşembe günü Çayeli Kestanelik köyünde öğle namazından sonra kılınacaktır. Kendisini rahmetle anıyor, onun için kaleme aldığım yazıyı sizlerle paylaşıyorum.

Emin Yağcı memleket kokulu hemşerimdir. Gözlerinde, sözlerinde hep memleketimi görürüm.  Doğallığını hiçbir zaman bozmamıştır. Sohbetinden, muhabbetinden keyif alırsınız. Kültürümüzü uzun yıllardır başarıyla temsil eden Emin Yağcı’nın biyografisine şöyle bir göz atalım istedim.

ÇAYELİ KESTANELİK KÖYÜ

1957 yılında Rize Çayeli Kestanelik köyünde doğdu. Ardeşenli İlkokul öğretmeni Osman Sönmez’in teşviki ile ortaokul 1. Sınıfta okumak için Ankara’daki ağabeyinin yanına gönderildi. Ankara Atatürk Orta Okulunu iftiharla bitirdi. Ankara Gazi Lisesi Modern Fen bölümünde Modern Mantık ve Matematik bölümünden mezun oldu. Yükseköğrenimini 1978-79 öğretim döneminde Diyarbakır Eğitim Enstitüsü Matematik Bölümünde başlayıp, Ankara’daki iş mecburiyetinden dolayı Ankara Gazi Eğitim Enstitüsüne paralel geçiş yaparak tamamladı. Sonrasında sanatçımız matematik öğretmeni olarak ilk görev almak üzere Adana Kozan’da tayin edildi. Lisan öğrenmeye olan büyük ilgisi nedeniyle ikinci dil olarak Ankara Fransız Kültür Merkezi ‘ inde Fransızca bölümünü bitirerek mezun oldu.

MÜZİĞE YAYLALARDA BAŞLADI

Müziğe yaylalarda tulum çalarak başladı. 1975 yılında Ankara Devlet Halk Dansları Topluluğu Sanatçıları Nesrin İlter ve Göksel Hanım tavsiyeleri ile girdiği Devlet Halk Dansları Topluluğu’nun açtığı müzisyenlik sınavını kazanarak Devlet Halk Dansları Topluluğunun stajyer sanatçısı oldu. Ankara Radyo Sanatçısı ve aynı zamanda ünlü Avukat Cemil Demirsipahi’nin yönetmenliğinde iki yıl boyunca müzik eğitimi aldı ve akabinde Halk Dansları Topluluğunun Sanatçısı olarak görevine başladı. Halk Dansları Topluluğun Genel Yönetmeni kendileri Elazığlı ve Halk Danslarının duayenlerinden biri Mustafa Turan ile çalıştı. Aynı zamanda sahne sanatları ve koreografisi dalında büyük yetenek olan,  ve CSO şefi Gürel Aykal‘ın da değerli eşi olan rahmetli Duygu Aykal’ın zamanında da toplulukta çalışma fırsatı yakaladı.

KARADENİZ TÜRKÜLERİNİ TRT’YE KAZANDIRDI

1982 yılında Milli Folklor Araştırma Dairesi Başkanlığı’nda iki sene halk oyunları ve halk müziği derleme ve araştırma çalışmalarında bulundu. Kendi yöresinde derlediği ve kaynak sahibi olduğu birçok türküyü TRT repertuarına kazandırdı. Ula Ula Niyazi türküsünü yeniden yorumladı. Bu türküyle 1990 yılının yılın türküsü ve bir kategoride de kaynak sahibi ödülü olmak üzere iki dalda birincilik seçildi.

KARADENİZ TÜRKÜSÜNÜ FRANSIZCA YORUMLADI

Ula Ula Niyazi Türküsünü Fransızca da yorumlayarak TRT televizyonunda ve diğer ulusal kanallarda da yayınlanarak büyük bir ilgi sahibi oldu. TRT tarafından TRT de Türk Halk Müziği Solist Sanatçısı ve Karadeniz’in Yöre Sanatçısı olarak en seçkin programlarda yer aldı. Yurtdışı başta olmak üzere ülkemizde de birçok yerde Türk Halk Müziği ve Oyunlarını tanıtmak amacıyla etkinlik, konser ve organizasyonlara katılarak ülkemizi temsil etti. İlk Yurtdışı turnesine 1979 yılında İsveç ve sonra bir ay süreyle Belçika ve Meksika turnesi, Amerika (dört kez), Çin (iki kez), Kanada, Hindistan, Endonezya, Malezya, Bangladeş, Pakistan, Taylan, Güney Kore, Fransa, Almanya, Romanya ve birçok Avrupa ülkesi turnelere ve etkinliklere katıldı. Tulumun resital ve orkestrasyon özelliklerindeki yerini daha çok bir üst seviyelere getirilmesi anlamında çalıp söyleme ve solo geleneklerinde ki özelliklerini geliştirmek hizmetlerinde bulunmaya çalışan Emin Yağcı, sayısız çalışmalarını da yöre sanatçılarıyla paylaşmaya devam etmektedir.

İKİNCİ ALBÜMÜ İTALYAN MÜZİK ŞİRKETİNDEN ÇIKTI

“Oy Meruşe Meruşe” adlı ilk albümü 1993 yılında piyasaya çıktı. En önemli özelliklerinden bir tanesi de halen Türkiye ilk ve tek Kadrolu Tulum Sanatçısı olma unvanını da elde etmiş olmasıdır. İkinci albümü 2010 yılında İtalyan bir müzik şirketi tarafından ‘ A Sound From The Black Sea’ olarak tüm uluslararası müzik marketlerinde yerini aldı. Bu arada çok sayıda konserler, uluslararası etkinlikler anlamında farklı boyutlu çalışmalar gerçekleştiren Yağcı; halen Kültür Bakanlığı Devlet Halk Dansları Topluluğu Sanatçısı olarak görev yapmaktadır. Kendine has tarzıyla Hemşin aksanının öncülüğünü yaparak, ticari amaç taşımadan müzik dünyasında yerini alan ilk sanatçılarımızdandır. Yağcı evli ve üç çocuk babasıdır.

Haber : Cansu Şalambar

Yorum Yap

8 katlı binanın arka tarafında yangın çıktı

8 katlı binanın arka tarafında yangın çıktı

  • 0
  • 0
Rize’de masa tenisi turnuvası düzenlenecek

Rize’de masa tenisi turnuvası düzenlenecek

  • 0
  • 0

Uzun yıllar formasını giydiği Beşiktaş ile birçok kupa kazanan Rizeli milli hentbolcu?