Kamuda elektrikli araç dönemi başlıyor

Kamuda elektrikli araç dönemi başlıyor

  • 0
  • 0

Kamu içinde elektrikli otomobil dönemi başlıyor. Önümüzdeki dönemde içten yanmalı araçlar yerine elektrikliler tercih edilecek.

Resmi Gazete’de yayımlanan ‘Kamu Binalarında Enerji Tasarrufu‘ başlıklı genelgeye göre, kamu kurumları elektrikli araç kullanmaya geçiyor. Kamuda yeni otobüs, otomobil gibi motorlu araç alımlarında elektrikli araçlar öncelikli olacak.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın ‘Kamu Binalarında Tasarruf Hedefi ve Uygulama Rehberi‘ kamuda temiz enerji kullanımının önünü açıyor. Rehber, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan ‘Kamu Binalarında Enerji Tasarrufu’ başlıklı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi doğrultusunda hazırladı.

Buna göre kamuda yeni otobüs, otomobil gibi motorlu araçların alımında elektrikli araç seçimi öncelikli olacak. Öte yandan rehbere göre, kamu binalarının çatılarına ve otopark alanlarına da güneş enerjisi panelleri kurulacak.

Yalıtım Uygulaması
Rehberde enerji maliyetlerinin azaltılması için alınacak tedbirler sıralandı. Deprem riski taşımayan ve kiralık olmayan binalarda dış cephe yalıtımına ve pencere değişimine yönelik önlemlerin uygulanması sağlanacak. Kapı ve pencerelerden kaynaklanan kaçaklar tespit edilecek ve sızdırmazlığın sağlanmasına yönelik gerekli tamirat işlemleri yapılacak. İç ortam sıcaklığının ısıtma sezonunda en fazla 22, soğutma sezonunda ise en az 24 derece olması sağlanacak. İç aydınlatmada kullanılan floresan armatürlerden ekonomik ömrü dolanların veya ekonomik ömrünün sonuna yaklaşanların LED armatür ile dönüşümü sağlanacak. Lavabo, koridor gibi yerlerde varlık veya hareket sensörü kullanımı değerlendirilecek.

Şarj İstasyonu Kurulumu
Binalarda bulunan uygun gölgeleme, güney cephe gibi kriterler dikkate alınarak, çatı ve otopark alanlarına öz tüketimi karşılamak amacıyla fotovoltaik panel ile otoparklara elektrikli araçlar için şarj istasyonu kurulumu dönem sonuna kadar tamamlanacak. Kampus içi ulaşımda sürdürülebilir hareketliliği artırmak için gerekli düzenlemeler yapılarak bisikletli veya elektrikli araçlar ile ulaşım özendirilecek. Doğalgaz ve elektrik enerjisi tedarikinde serbest tüketici kriterlerini sağlayan binalarda ihale yöntemi ile en uygun fiyata enerji tedariki sağlanacak.

Haber : ZEYNEP KOPUZ

Yorum Yap

ÇAYKUR’a başvuranlar bu tarihi bekliyor

ÇAYKUR’a başvuranlar bu tarihi bekliyor

  • 0
  • 0
‘Rize Günleri’ 1 milyona yakın ziyaretçiyi ağırladı

‘Rize Günleri’ 1 milyona yakın ziyaretçiyi ağırladı

  • 0
  • 1

Rizespor tarihinde, en fazla hangi yabancı ülkeden futbolcular forma giymiştir?