İkizdere’nin tarihi gün yüzüne çıkartma çalışmaları başladı

İkizdere’nin tarihi gün yüzüne çıkartma çalışmaları başladı

  • 0
  • 0

2022 yılında çalışmalara başlanılan 5 yıl boyunca devam edecek yüzey çalışmaları, Rize’nin İkizdere ilçesinde yer alan tarihi ve kültürel varlıkları ortaya çıkartmak adına çalışmalar devam ediyor.

Çalışmalarda günümüzden 3 bin yıl önceki kalıntılara ulaşıldı.Bir yıldır yapılan çalışmalar toplantıda anlatıldı. 

İkizdere Kaymakamlığı sosyal tesislerinde projenin tanıtım toplantısı yapıldı. Toplantıda İkizdere Belediye Başkanı Hakan Karagöz, İkizdere Kaymakamı Mustafa Salih Bayram ve projenin araştırma başkanı Doç.Dr. Okay Pekşen katıldı. 

Toplantıdaki açıklamasında ikizderenin çok büyük bir vadi olduğuna değinen İkizdere Belediye Başkanı Hakan Karagöz, “Doğa turizm ve çeşitlemeleri ile biz İkizdere'yi geliştireceğiz. Turizm Bakanlığı desteğiyle  aynı zamanda belediyemizin de destek verdiği bu proje. tarihi ve arkeolojik araştırmaları barındıran bir projedir. İkizdere'de bize bir turizm altyapısı oluşturacağına inanıyorum” dedi. 

Toplantıda açıklamalarda bulunan İkizdere Kaymakamı Mustafa Salih Bayram, “Valiliğin öncülüğünde bir master planı iki adet master planı planlanacak bölgemiz için. İnşallah bu master planlarıyla birlikte bölgemiz turizm açısından yani profesyonel bir şekilde turizme açılmış olacak” dedi. 

5 yıl boyunca ilçede geniş çaplı yüzey çalışmalarının yapılacağını belirten projenin Araştırma Başkanı olan Doç.Dr. Okay Pekşen, “Çalışmamız Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izni ve 19 Mayıs Üniversitesinin ortaklığıyla birlikte yürütülüyor. Bu noktada çalışmamızda farklı üniversitelerden hocalarımız bulunuyor. Ekibimiz Türkiye'de pek çok projede çalışmış, Doğu Anadolu projelerinde, Karadeniz projelerinde, pek çok projede çalışmış, deneyimli bir ekibe sahibiz. Projemiz toplamda beş yıl sürecek. Geçen yıl iki bin yirmi iki yılı itibariyle biz ilk yılını tamamladık bu coğrafyada ikinci yıl çalışmalarımıza dün itibariyle başladık” diye konuştu. 

İlçenin bulunduğu coğrafyadaki binlerce yıllık yaşam tarihinin akademik bir tabana oturtacak olan bu çalışmanın İkizdere'ye değer katacağı bekleniyor.

 

Haber : Hüseyin Çatan

Yorum Yap

ÇAYKUR’da son 5 yıl işçi alımı sayıları

ÇAYKUR’da son 5 yıl işçi alımı sayıları

  • 0
  • 0
Ayılar, Anzer Yaylası'ndaki evlere dadandı

Ayılar, Anzer Yaylası'ndaki evlere dadandı

  • 0
  • 0

Başrolünde Tuba Büyüküstün'ün yer aldığı, çekimleri Rize'de yapılan 2010 yapımı film?