Ev kadınlarına emeklilik fırsatı

Ev kadınlarına emeklilik fırsatı

  • 0
  • 0

Torba yasa ile Aile Koruma Kalkanı Paketi'nin devreye girmesi beklenirken ev hanımlarına emeklilik imkanı tanınacak. Eski Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık tarafından detayları aktarılan düzenlemeye ilişkin olarak "Ev hanımlarına emeklilik şartları neler, başvurusu ne zaman başlayacak?" araştırmaları hız kazandı.

Kurban Bayramı tatilinin ardından açılacak TBMM'de ilk olarak gelecek torba yasa ile memur ve emekli maaşları düzenlenecek. Daha geniş kapsamlı ikinci bir torba yasa ile birlikte Aile Koruma Kalkanı Paketi'nin devreye girmesi bekleniyor. Bu paketle birlikte ev kadınları hem sosyal güvenceye kavuşacak hem de yıpranma hakkı benzeri bir uygulamayla erken emekli olabilecek. Ev kadınlarına emeklilik imkanı tanıyan düzenleme 4 adımda olacak.

DOĞUM BORÇLANMASINA DÜZENLEME
İlk adımda hiçbir sosyal güvencesi olmayan ev kadınları isteğe bağlı sigorta sistemiyle sosyal güvenceye kavuşturulması planlanıyor. Bu isteğe bağlı sigorta sisteminin primlerinin de 3'te 1'i devlet tarafından ödenecek. İkinci adımda erken emeklilik adımları devreye alınacak. Kadınların emeklilik yaşı çocuk sayısına göre esnetilecek. Üçüncü adımda ise çalışan ve ev hanımı anneler için yıpranma düzenlemesi var. Sosyal güvencesi olmayan annelere öncelik verilmesi gündemde ama uygulamadan daha önce çalışmış annelerin de yaralanabileceği ifade ediliyor.

Son adımsa ise, kadınların sigortalılık sürecinden önce dünyaya gelen çocukları için de doğum borçlanması yaparak prim kazanabilmesi için çalışma başlatılacak.

SONBAHARI BULMADAN GERÇEKLEŞMESİ GÜNDEMDE
Seçimlerden önce Aile Koruma Kalkanı Paketi açıklanmıştı. Bunun içinde de Aile ve Gençlik Bankası var. Bu bankanın kurulması bekleniyor.

İsteğe bağlı sigortada (Bağ-Kur) kısmı emeklilik şartı 5 bin 400, SSK ve Bağ-Kur primlerinin işlenmesinin de yine bu torba yasa içinde olması bekleniyor. Kısmı emeklilikte de bir prim düşürmesi olursa 5 bin 400'den 4 bin 500'e iner ve böylece kadınlar isteğe bağlı sigorta ile kısmi emeklilikle daha erken emekli olabilecekler.

Eğer yılda 90 gün eklenirse 4 yıl çalışan bir anne, 5 yıllık prim sahibi olur. 1 yılda, yani yaş şartı 51 ise yaş şartını 50'ye çeker. Şu anda sigortadan sonra 3 çocuğa kadar doğum borçlanması yapılabiliyor. Sigortadan önceki doğumlarda hiç yapılamıyor. Orada belki 1-2 çocuk olarak yasa koyucu belirleyebilir. Çok kısa bir zaman içinde gelmesi beklenen yasanın sonbahara kalmayacağı tahmin ediliyor.

BAŞVURULAR TEMMUZ SONUNDA
Milyonlarca ev hanımını ilgilendiren düzenlemenin önümüzdeki Temmuz ayının ikinci haftasında meclise geleceği belirtiliyor. Meclisten geçtikten sonra yürürlüğe girmesi ile Temmuz sonunda başvuruların başlaması bekleniyor.

Haber :

Yorum Yap

Suriye'nin kuzeyinde 2 terörist etkisiz hale getirildi

Suriye'nin kuzeyinde 2 terörist etkisiz hale getirildi

  • 0
  • 0
Kamikaze dron AZAT göreve hazır

Kamikaze dron AZAT göreve hazır

  • 0
  • 0

Çay tarımı için ilk denemeler hangi şehirde yapılmıştır?