Erdoğan: Hava koşullarına uygun çay bahçeleri oluşturmalıyız

Erdoğan: Hava koşullarına uygun çay bahçeleri oluşturmalıyız

  • 0
  • 0

Rize Ticaret Borsası (RTB) Başkanı Mehmet Erdoğan, küresel ısınmadan çay tarımının da etkilendiğini belirterek, "Isınan hava koşullarına uygun çay bahçeleri oluşturmalıyız" dedi.

Rize Oda-Borsa Müşterek Yönetim Kurulu Toplantısı Rize Ticaret Borsası (RTB) ev sahipliğinde Çay Çarşısı Toplantı Salonu'nda yapıldı.

Toplantı, RTB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan, Rize Ticaret ve Sanayi Odası (RTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Aziz Karamehmetoğlu, Çayeli Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Mert, Ardeşen Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Kuyumcu, Pazar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Neşet Çakır ve oda-borsa yönetim kurulu üyelerinin katılımıyla gerçekleşti. 

Toplantının açılış konuşmasını yapan RTB Başkanı Mehmet Erdoğan, çay rekoltesinde düşüş yaşadığını belirterek, “2020 yılından 2022 yılına kadar yaş çay üretimimizde yüzde 18 rekolte düşüklüğü gerçekleşmiştir. 2023 yılının birinci ve ikinci sürgününde rekolte düşüklüğü devam etmektedir. Üçüncü sürgünde de rekoltenin düşmesini bekliyoruz. Bu yıl maksimum 1 milyon 250 bin ton rekolte bekliyoruz” dedi.

“Küresel ısınmanın etkisiyle çaylarda yanma oluşuyor”
Pandemi döneminden itibaren gübre fiyatlarındaki artış nedeniyle gübre kullanımının azalması ve kalitesiz gübrelerin kullanıldığını belirten Erdoğan, “Küresel ısınmanın etkisiyle çaylarda yanma oluşuyor. Isınan hava koşullarına uygun çay bahçeleri oluşturmalıyız. Kenya, Endonezya gibi sıcak ülkelerde çay üretimi sıcak havaya dayanıklı çay fideleriyle çay üretimi yapılıyor. Giresun, Trabzon ve Artvin illerinde ziraat fakültesi yok. Sadece bizim ilimizde var. Bu illerin üniversitelerinde 'Bitki Koruma ve Toprak' bölümü oluşturulması konusunda fikir birliği yapmalıyız” diye konuştu. 

"Rize'de Toprağın PH Oranı Düşmüş Durumda"
Rize’de üretilen çayın enzimlerinin düştüğünü ve çayın verimliliğin azaldığını belirten  Erdoğan, ”Toprağımızın PH oranı çok düşmüş durumda. Bir an önce üniversitelerimizle ortak çalışmalar yapıp toprağımızın iyileşmesi için çalışmalar yapmalıyız. Toprağımız iyi olmadığı için üretilen kuru çayın kalitesi de düşmektedir. Kuru çayda 31 ekstrakt oranları çayımızda 29’lara inmiş, selüloz oranları yükselmiştir. Kısacası bu sorunlardan dolayı çayımızdaki enzimleri kaybettik. Eğer ilimizde insanlarımızın kalmasını istiyorsak çayda kaliteyi ve verimi sağlamalıyız” ifadelerini kullandı. 

Haber : Hüseyin Çatan

Yorum Yap

Merkez Bankası rezervleri 156,7 milyar dolar oldu

Merkez Bankası rezervleri 156,7 milyar dolar oldu

  • 0
  • 0
Doğu Karadeniz için şiddetli yağmur ve yoğun kar yağışı uyarısı

Doğu Karadeniz için şiddetli yağmur ve yoğun kar yağışı uyarısı

  • 0
  • 0

2019'da ismi 'Hemşin Şelaleleri' olarak değiştirilen tabiat parkının önceki adı?