Erdoğan: Çay sektörü sürdürülemez hale gelmiştir

Erdoğan: Çay sektörü sürdürülemez hale gelmiştir

  • 0
  • 0

Rize Ticaret Borsası (RTB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan, mevcut koşullarda çay sektörünün sürdürülemez bir hale geldiğini belirtti.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Doğu Karadeniz Bölgesi Odalar ve Borsalar Müşterek Toplantısı, Rize Ticaret ve Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Toplantıda konuşan RTB Yönetim Kurulu TOBB Tarım Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan, Türk çayının dünyada çay üreten 27 ülke arasından 100 yıllık geçmişe sahip olduğunu vurguladı.

Erdoğan, "100 yıllık süreçte çay sektörü sürdürülemez hale gelmiştir. Sri Lanka’da 35 yıl önce devlet kararı alınarak çay bahçeleri yenileyerek, çay bahçelerinde yüzde 80 değişime gidildi. Aynı şekilde Kenya çay üretimini geliştirerek en çok çay ihraç eden ülke haline geldi. Bizim ülkemizde ne yazık ki aynı gelişmeleri gösteremedik. Öncelikle ülkemizde çay sektörüne sistem getirmek istedik. Ulusal Çay Konseyi’yle çalıştık ama 15 yıl boyunca bir karış ilerleme kaydedemedik." diye konuştu.

Yanlış gübrelemeden dolayı toprağın ve yer altı sularının bozulduğunu kaydeden Erdoğan, şunları söyledi:

"Çayımızın kalite değerleri düşüyor. 1990 yılında çaydaki ekstrat değeri 34-36 iken bugün 26-29 ekstratlara inmiştir. Çaydaki selüloz 8’li değerlerden 22’lere çıkmıştır. Bu zamana kadar sürekli gündeme getirdiğimiz çay sorunları çözüme kavuşturulmadıkça sorunlar daha da büyüyor. Artık Türk çay sektöründe acilen bir sisteme geçilmesi gerekiyor. Kalitenin artırılması yönünde çalışmaları el birliğiyle bir an önce etkin biçimde yapmalıyız. Tarım tüm dünya ve ülkemiz için çok önemli, tarım üretimini korumak için çay dahil olmak üzere her ürünün kendi başına bir kanunu olmalı, Tarım reformu yapılmalıdır"

Haber : HÜSEYİN ÇATAN

Yorum Yap

Jurecka: Kazanmak istiyoruz

Jurecka: Kazanmak istiyoruz

  • 0
  • 0
Aranan firari 3 hükümlü saklandıkları evde yakalandı

Aranan firari 3 hükümlü saklandıkları evde yakalandı

  • 0
  • 0

Rize-Artvin Havaalanı hangi tarihte kullanıma açılmıştır?