Dünyanın ikinci ölümcül hastalığı belli oldu

Dünyanın ikinci ölümcül hastalığı belli oldu

  • 0
  • 0

Kovid-19 salgınıyla beraber dünya üzerinde görülen ölümcül bulaşıcı hastalıklar tekrar gün yüzüne çıktı. Dünya Sağlık Örgütü, salgının ardından tedavilerde iyileşme görüldüğünü belirtse de verem, dünyanın ikinci ölümcül hastalığı oldu.

Belirlenen hedeflere ulaşmak için ise yeni çalışmalara ihtiyaç duyuluyor.

Kovid-19 salgının ardından tüm dünyada bulaşıcı hastalıklar yeniden gün yüzüne çıktı.

2020 yılında bütün dünyada görülmeye başlayan Kovid-19, milyonlarca kişinin hayatını kaybetmesine yol açtı. Geliştirilen aşılar ise Kovid-19'a karşı en önemli silahımız oldu. Dünyada en çok ölüme yol açan bulaşıcı hastalıklardan birisi olan Kovid-19, yeni varyantları ile hastalıklara sebep olmaya devam ediyor.

Dünya Sağlık Örgütü, dünyanın ikinci ölümcül bulaşıcı hastalığı olan vereme dair bir rapor yayınladı.

NTV'nin haberine göre, DSÖ tarafından yayımlanan 2023 Küresel Tüberküloz Raporu'nda 90'ın üzerinde ülkeden ve bölgeden veriler aktarıldı. 

Veremle mücadele için geliştirilen küresel mücadeleler, bugüne dek 75 milyonun üzerinde kişinin hayatını kurtarmış olsa da, 2022'de görülen vaka sayısı, veremi 'dünyanın en ölümcül bulaşıcı ikinci hastalığı' yapıyor.

7,5 milyon kişide görülen verem, tarihin en yüksek vaka sayısına ulaştı.

Belirtilen raporda geçtiğimiz sene 7,5 milyon kişiye verem tanısı konulduğu açıklandı. Bu sayı, veremin küresel olarak izlenmeye başlanmasından itibaren görülen en yüksek vaka sayısı olarak biliniyor. 

Veremle mücadele için teşhis araçlarının, ilaçların ve aşıların geliştirilmesinde önemli bir noktaya gelindiği ancak bu konuda yapılan yatırımların yetersiz kaldığı da belirtiliyor.

Kovid-19 salgınının ardından verem teşhislerine önemli bir yol katetilmiş olsa da halen yeni çalışmalara ihtiyaç duyuluyor.

Özellikle Hindistan, Endonezya ve Filipinler'de, 2020 ve 2021 yılında tanı konan kişi sayısı azalmış olsa da 2022 yılında yeni bir rekora ulaşıldığı belirtiliyor. 

Öte yandan Kovid-19 nedeniyle sağlanamayan tedavinin yarım milyondan fazla verem vakasının ölümüyle sonuçlandığının altı çiziliyor.

Haber : İHA

Yorum Yap

Esila'mız 'melek' oldu

Esila'mız 'melek' oldu

  • 1
  • 1
Atmaca, 2 puanı son anda bıraktı 2-2

Atmaca, 2 puanı son anda bıraktı 2-2

  • 0
  • 0

Aşağıdaki filmlerden hangisi Rize'de çekilmemiştir?