Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nın 97'nci yıl dönümü İstanbul'da kutlandı

Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nın 97'nci yıl dönümü İstanbul'da kutlandı

  • 0
  • 0

İstanbul'da, Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nın 97'nci yıl dönümü çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Sarayburnu'ndaki Atatürk Anıtı önündeki düzenlenen törende konuşan Vali Gül, Türkiye'nin 1 Temmuz 1926'da yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu ile kara sularında mutlak bağımsızlığı kazandığını anlattı.

Böylece, denizlere de egemen olduklarını tüm dünyaya yeniden ilan ettiklerini aktaran Gül, ülkenin kara sularındaki ticareti millileştirdiklerini ifade etti.

Gül, ülke denizciliğinin gelişmesi ve ilerlemesinde çok büyük katkısı olan bugünü, 97 yıldır Denizcilik ve Kabotaj Bayramı olarak kutlamanın onurunu yaşadıklarını dile getirerek, şunları paylaştı:

"Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 'topraklarının ucu deniz olan bir ulusun sınırını halkının kudret ve yeteneğinin hududu çizer' sözünü düstur ediniyoruz. Her alanda dünyayla yarışan, geleceğe emin adımlarla yürüyen bir deniz ülkesi olarak geleceğimizi kuruyoruz. Gemi inşa sanayinde, balıkçılıkta, deniz taşımacılığında, deniz turizminde, liman işletmeciliğinde ve daha birçok denizcilik alanında 'biz de varız' diyoruz. Cumhuriyetimizin yüzüncü yılında Atlantik'ten Hint Okyanusu'na bayrağımızı şerefle dalgalandırıyoruz. Mavi Vatan'ımızda ve dünya denizlerinde güven ve emniyetin teminatı olmaya devam ediyoruz. Denizcilik sektörü ve endüstrisinde bölgemizin parlayan yıldızı olma yolunda emin adımlarla ilerliyoruz."

 

Denizci ataların manevi miraslarından alınan güçle büyük Türkiye gemisinin Türkiye Yüzyılı'nda rotasına tam yol devam edeceğine inandığını vurgulayan Gül, "Hiçbir fırtına bu rotayı değiştirmeye muvaffak olamayacak. Şanlı bayrağımız dünya denizlerinde sonsuza kadar dalgalanacak." dedi.

Gül, dünya denizcilik tarihine adını altın harflerle yazdıran Barbaros Hayrettin Paşa'yı, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü ve ebediyete intikal eden tüm denizcileri rahmet, minnet ve şükranla yad etti.

 

"Avrupa'nın en büyük acil müdahale merkezlerinden biri"
Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Durmuş Ünüvar da Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde ilan edilen Kabotaj Kanunu'nun, Türkiye'nin denizlerdeki egemenliğinin önemli bir dönüm noktası olduğunu belirtti.

Kabotaj hakkının tescilinin, Türkiye Cumhuriyeti'nin denizcilik alanında en büyük ve en önemli ulusal egemenlik ve bağımsızlık kazanımlarından biri olduğuna dikkati çeken Ünüvar, "Kabotaj Kanunu ile yabancı devletlerin Türk deniz ticaretindeki hakimiyetine son verilmiş, denizlerimizdeki kapitülasyonlar kaldırılmıştır. Türk kara sularında, ülkemiz kıyı ve limanlarında her türlü denizcilik faaliyetleri, yük ve yolcu taşıması ile kılavuzluk, römorkörcülük hizmetlerini verme hakkı yalnızca Türk vatandaşlarına ve Türk bayraklı gemilere tanınmıştır. Bu kazanım bugünkü denizciliğimizin ve ulusal ekonomimizin her geçen gün artan büyüme ve rekabetçiliğinin temelini oluşturmuş, denizcilik sektörümüzün gelişmesi için önemli bir süreci başlatmıştır." ifadesini kullandı.

Haber : Anadolu Ajansı

Yorum Yap

ÇAYKUR, randevulu yaş çay alım sistemini kaldırdı

ÇAYKUR, randevulu yaş çay alım sistemini kaldırdı

  • 0
  • 0
Türkiye'de ağustosta 134 bin 155 konut satıldı

Türkiye'de ağustosta 134 bin 155 konut satıldı

  • 0
  • 0

Yanivat Köprüsü Rize'nin hangi ilçesindedir?