Başkan Koç, Osmanlı geleneği ile çağrı yaptı

Başkan Koç, Osmanlı geleneği ile çağrı yaptı

  • 0
  • 0

Rize Bakkallar ve Bayiler Esnaf Odası Başkanı Galip Koç, yaklaşan ramazan ayı öncesi ihtiyaç sahiplerine yardım adına Osmanlı döneminde geleneği hatırlatarak, çağrı yaptı.

Koç, yaptığı yazılı açıklamada Osmanlı döneminde, ramazan ayı gelince hayırseverler esnafların 'zimem defteri' denilen veresiye defterinin bir kısmını veya tamamını satın aldığını hatırlatarak, "Ne veren el kime yardım ettiğini, ne de alan el kimin yardım ettiğini bilirdi. Bu güzel adetle hayırseverin mağrur olmadan vermesi, ihtiyaç sahibinin mahcup olmadan alması sağlanırdı. Bu güzel geleneğimizi yaşatmak için bakkal amcaları desteklemeli ve ramazan kumanyalarımızı bakkallara yaptırıp, gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşmalarına imkân sağlayalım. Hayır işlemeyi umut edip ihtiyaç sahiplerinin umudunu boşa çıkarmayalım." dedi.

Bakkalların dar gelirli vatandaşları veresiye defteri ile yılın 12 ayında idare ettiğini belirten Koç, "Günümüzde yardım kolileri ihtiyaç sahiplerini mahçup ederek dağıtılmakta, kimi zaman mahalle esnafına bırakılarak, 'Şuraya bıraktım, ordan al gibi' çok karşılaştığımız durumlarla ihtiyaç sahiplerini mahçup ederek, yardım edilmeye çalışılmaktadır. Bu doğru değil. Mahalle bakkalı kimin ihtiyaç sahibi olduğunu iyi bilir, en azından yıllardır süregelen zimem geleneği ile yardım edenin kime yardım ettiği ihtiyaç sahibinin ise kimin yardım ettiğini görmeden hayır işlemek hem gelenegimizi yaşatmak hem de bakkal amcalarımızı yaşatmak için güzel bir davranış biçimidir. Bakkal amcalar toplumumuzun degerlerini yaşatan kesimlerdir onları yalnız bırakmayalım." diye konuştu.

Haber : HÜSEYİN ÇATAN

Yorum Yap

Milletlerarası anlaşmalar Resmi Gazete'de yayımlandı

Milletlerarası anlaşmalar Resmi Gazete'de yayımlandı

  • 0
  • 0
Devrilen otomobildeki 5 kişi yaralandı

Devrilen otomobildeki 5 kişi yaralandı

  • 0
  • 0

2950m. ile Rize'nin en yüksekte yer alan gölü hangisidir?