Bakkallar Odasından Sigara Dağıtım Firmalarına 'Stok' Tepkisi

Bakkallar Odasından Sigara Dağıtım Firmalarına 'Stok' Tepkisi

  • 0
  • 0

Rize Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Galip Koç, sigara dağıtımı firmalarının zam beklentisiyle stokçuluk yaptığını belirterek, duruma tepki gösterdi.

Koç yaptığı yazılı açıklamada, seçim sonrası sigaraya zam geleceğine dair beklenti nedeniyle sigara satan market, bakkal ve büfe işletmecilerinin çileden çıkma boyutuna geldiğini ifade etti.

Koç, "Philip Morris başta olmak üzere JTİ ve BAT gruplarına ait sigaralar  işletmelere çok sınırlı sayıda veriliyor. Vatandaşlar, stoku büfe, market ve bakkalların yaptığını düşündüğü için tepkisini onlara gösteriyor. Seçim sonrasında zam geleceği beklentisi nedeniyle bakkal, market ve tekel bayilerine ya sınırlı sayıda sigara veriyor veya siparişleri iptal ediyor. Bu durum ilimizde esnaf ile sigara tiryakilerini karşı karşıya getirdi. Çünkü sigara tiryakileri bu durumdan esnafı sorumlu tutuyor." diye konuştu.

Esnafın stok yapmasına müsaade etmeyen sigara dağıtım firmalarının 1 aydır kısıtlı kotalı satış yaptığını aktaran Koç, "İlimizde malum çay zamanı olduğundan esnaflarımızın işleri hareketli haliyle sigara satışı da arttığı için sürekli gelen müşteriye 'felan sigara kalmadı' gibi söylemlerden esnafımızda rahatsız olmaktadır. Esnafın zam beklentisi nedeniyle stok yaptığını düşünen tiryakiler esnafa, esnaf da sigara firmalarına ateş püskürüyor." dedi. 

Koç, Türkiye Bakkallar ve Bayiler Federasyonu Genel Başkanlığı’na ve gerekli kurumlara bilgi verdiklerini, gerekli denetimlerin yapılarak esnafların ve tiryakilerin mağduriyetinin giderilmesini talep ettiklerini ifade ederek şunları söyledi:

"Başta Phillip Morris olmak üzere sigara firmaları seçim öncesinde zam olmayacağını beyan etmelerine rağmen tütün mamüllerini piyasaya kasıtlı olarak sürmemeleri arz-talep dengesini bozmuştur. Seçim olmadığı takdirde bir karton sigara satmak için kendileri çok mücadele ediyorlar. Sigara vermemeleri çok manidardır. Gerekli denetimlerin yapılarak esnaflarımızın mağduriyeti giderilmesi konusunda ve bu süreçten sonraki yaptırımlara sigara firmalarinin hazırlıklı olmalari gerektiğini vurgularlen, çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğimizin bilgisini paylasmak isterim. Bakkal amcalarımız ödemelerini zaten zor yapmakta, bir de stok yapacak sermayesi kısıtlıdır. Kaldı ki 1 paket sigaradan 1 TL bile kâr edemeyen esnafımız neden stok yapsın, müşterisine yok satsın?  Herkese saygılar sunarım."

Haber : Cansu Şalambar

Yorum Yap

Çaykur Rizespor-Kasımpaşa maçının hakemi belli oldu

Çaykur Rizespor-Kasımpaşa maçının hakemi belli oldu

  • 0
  • 0
Rize'de gündem düzensiz bungalov yapılaşması

Rize'de gündem düzensiz bungalov yapılaşması

  • 0
  • 0

Açanki ne demektir?