Akman: 1 hafta içinde havalar düzelmezse çay tehlikede

Akman: 1 hafta içinde havalar düzelmezse çay tehlikede

  • 2
  • 2

Türkiye Ziraatçılar Derneği Rize Şube Başkanı Müfit Akman" Rize'de soğuk havalar devam ederse don, çayı yakabilir" dedi.

Türkiye Ziraatçılar Derneği Rize Şube Başkanı Müfit Akman, Rize'de hava durumunun çay tarımı üzerindeki etkisi hakkında Rize Takip'e açıklamalarda bulundu.

Mevsiminde yağan karın bereket getirdiğini söyleyen Akman, "Bu yağan kar 15-20 gün önce bitkiler uyanmadan yağmış olsaydı tarım için çok verimli olurdu" dedi.

Çay üreticisinden ziyade fındık üreticisinin daha tehlikede olduğunu belirten Akman, "Çayda birden fazla sürgün var. Rize'deki soğuk hava çaydaki rekoltenin 1. sürgünde geç gelmesini, devamında da 2. ve 3. sürgünün geçe kaymasına neden olabilir ancak fındık üretimi yılda sadece bir kere olduğu için olumsuzluklardan daha fazla etkileniyor" dedi.

"Havanın 2 gün içinde 7 derecenin altına düşmemesi gerekiyor"
Mevsim dışında özellikle bahar döneminde bitkilere su yürüme zamanında yağan kar yağışı ve yaşanacak don olaylarının uzun sürmesi sonucu bitkilerde çiçeklerin yanmasına ve ürün kaybına neden olur. İlkbahar geç donları meydana gelen yıllarda verim düşük olur. Çiftçiler için bu istenen bir durum değildir.

2019 mart ayı sonlarında Rize'de havanın yine mevsim normalleri altında olması sebebiyle tarımın etkilendiğini hatırlatan Akman, "Bitkilerin en az 7, en fazla 40-45 gün soğuklanma dönemi var. Bu dinlenme döneminde toprak dinlenir ve verimli bir bahar dönemine geçilmiş olur. Bu gece ve yarın hava 7 derecenin altına düşmezse herhangi bir tehlike olmaz" diye konuştu.
Öte yandan Akman, gübre verilmişse yağan karın toprağa faydası olabileceğini de ekledi.

Haber: Cansu Şalambar

Haber :

Yorum Yap

Silah ve uyuşturucu operasyonunda 3 zanlı yakalandı

Silah ve uyuşturucu operasyonunda 3 zanlı yakalandı

  • 0
  • 0
Otomobilin çarptığı çocuk ağır yaralandı

Otomobilin çarptığı çocuk ağır yaralandı

  • 0
  • 0

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 2018'de 'En Görkemli Kale' seçtiği Rize'deki kalenin adı nedir?