Abdülhamid Han Sondaj Gemisi Rize’ye uğurlandı

Abdülhamid Han Sondaj Gemisi Rize’ye uğurlandı

  • 0
  • 1

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Abdülhamid Han Sondaj Gemisi’nin Rize'deki yeni görev yerine uğurlandığını bildirdi.

Bakan Bayraktar, "Karadeniz'de bu yıl bitmeden bir keşif kuyusunu tamamlayıp, ümit ediyorum, milletimize güzel bir netice veririz." dedi.

Enerji Bakanı Bayraktar, "Akdeniz'den asla vazgeçmiş değiliz. Birileri gibi Akdeniz'e veya Mavi Vatan'a masal gibi yaklaşmıyoruz. Mavi Vatan bizim denizlerdeki destanımız olacak." diye konuştu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Rize açıklarında yeni bir doğal gaz lokasyonu keşfedildiğini duyurdu. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, A Haber ekranlarında Rize açıklarında yeni bir doğal gaz lokasyonu keşfedildiğini duyurdu..

Yeni keşiflerle ilgili de bilgi veren Bakan Bayraktar, "Rize açığında yeni lokasyon keşfettik. Yeni keşiflerimiz ve yeni sondajlarımız olacak." ifadelerini kullandı.

Bayraktar, "2 milyon varil doğal gaz ve petrol ihtiyacımız var. İhtiyacımızın 8'de 1'ini üretiyoruz. Önce Karadeniz ve Akdeniz gazı devreye alınacak. Karadeniz ve Akdeniz sonrası hedef Ege'dir." sözlerini kullandı.

Bölgedeki çalışmaları yürüten Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Nafiz Maden’in yaptığı açıklamada; "1981 yılında bölgede bilinen bir şeydi. Biz bu aramayı yapamıyorduk ama artık dışa bağımlılığımız bitti. Artık kendimiz araştırıp bulabiliyoruz. Burada bin ton petrol günlük suya karışıyor. Yıllardır Osmanlı Dönemi’nden beri Rize Çayeli açıklarında bu petrol sızıntısı günde 1 ton olarak devam ediyor. Bu yıllardır biliniyor. Dolayısıyla bu bölgedeki sismik aramalardaki sondaj verileriyle biz petrole ulaşacağımızı tahmin ediyoruz. Rize artık bundan sonra artık çayla değil, petrolle anılacak." dedi. 

"ÜLKEMİZİN SON YILLARDA YAPTIĞI FAALİYETLER MEYVELERİNİ VERMİŞTİR"
Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Nafız Maden'in açıklamaları şöyle: "Ülkemizin son yıllarda aldığı yaptığı faaliyetler özellikle denizdeki faaliyetler aldığı arama ve sondaj gemileri ürünlerini vermiştir. Öncelikle Batı Karadeniz'de Sakarya Sahası dediğimiz Tuna bölgesinde doğal gaz keşfi yaptık. Şuan da burada hala sondaj çalışmaları devam ediyor. Önce Türk Ali 1, Türk Ali 2, Tuna 1 herhangi bir sondajlarımız yapıldı. Orada sondajlarımız devam ediyor. Onların çok yakın zamanda ülkemizin kullanımına sunulacağına ben tahmin ediyorum.

"BURADA BİZ 5 TANE FARKLI SAHA KEŞFETTİK"
Haritada ortadaki renkler bizim yaptığımız bir çalışma. Uydu verilerinden yaptığımız bir çalışma. Bunu biz Erzurum Atatürk Üniversitesi'nde Fikret Doğru hocamla birlikte yaptık. Burada Batı Karadeniz'in tamamındaki hidrokarbon varlığı, enerji varlığı açısından değerlendirdik. Burada biz 5 tane farklı saha keşfettik. Bunun üç tanesi bizim münhasır ekonomik bölge sınırlarımız içerisinde. Buradaki petrol ve hidrokarbonlar bulunduğu sahadan kaynak kayadan yanal yönden ve düşey yönde faylarla birlikte Romanya ve Bulgaristan'ın sahasına doğru göç etmektedir. Onların bulduğu enerji kaynakları aslında bizim sahamızdan onların sahasına göç eden enerji kaynaklarıdır..

"ÇAYELİ YAMAÇ KÖYÜ'NDE SIZINTI OLDUĞU RAPORLANIYOR"
Rize ili Çayeli açıklarındaki petrol varlığı bu uydu verilerinden değişik mevsimlerde akıntının yönüne bağlı olarak sızıntınız ne tarafa gittiğini gösteriyor. Bu yıllarda biliniyor. Hatta bir gazete haberinde Osmanlı Döneminde dahi yurt dışında uzmanların buraya getirip incelenme yapıldı. Buraya ben üniversiteye başladığım yıllardan itibaren biline bir yer. Hatta o dönem MTA'da mühendis olan hocamız Rize Çayeli açıklarında petrol ile ilgili makaleleri var. Bu elimde gördüğünüz 1981 yılındaki KATÜ Yer Bilimleri Dergisinde de hocamızın yazdığı makalede Çayeli açıklarındaki o petrol sızıntısı hatta Fındıklı'daki karadaki henüz varlığını müşahede edemediğimiz o sızıntıdan da bahsediliyor. Daha sonraki çalışmalarda da yine raporlar da görüyoruz ki Çayeli'nde kara tarafında dahil Yamaç Köyü'nde sızıntı olduğu raporlanıyor..

"RİZE ARTIK BUNDAN SONRA ARTIK ÇAYLA DEĞİL, PETROLLE ANILACAĞINI TAHMİN EDİYORUM"
Bunu da bugünler de gözlemlemek için arazi çalışmalarına başlayacağız. 1981 yılında bölgede bilinen bir şeydi. Biz bu aramayı yapamıyorduk ama artık dışa bağımlılığımız bitti. Artık kendimiz araştırıp bulabiliyoruz. Burada bin ton petrolün günlük suya karışıyor. Bu yıllardır Osmanlı Dönemi'nden beri Çayeli açıklarında bu petrol sızıntısı günde 1 ton olarak devam ediyor. Bu yıllardır biliniyor. Yaptığımız çalışmalara seçim yatırımı deniliyor. Ama şuan da bir seçim yatırımı yok. Hala bu petrol Rize Çayeli açıklarında günde 1 ton olarak devam ediyor. Müspet olarak bahsedecek olursak Trabzon'dan Artvin'e kadar olan sahada sadece bizim çalışmalarımız değil, burada gördüğünüz bu renkler onu gösteriyor. Trabzon'dan Rize açıklarına kadar petrolün varlığı gösteriyor. Dolayısıyla bu bölgedeki sismik aramalardaki sondaj verileriyle biz petrole ulaşacağımızı tahmin ediyoruz. Rize artık bundan sonra artık çayla değil, petrolle anılacağını tahmin ediyorum.

Haber : HABER MERKEZİ

  • Medine Sahin

    Medine Sahin

    DÜŞÜNÜN...sokak kopekleri yüzünden çocuklar,yaşlılar ölüyor,sakat kalıyor.Trafik kazaları ölüyor.Salgin hastalıklar yayılıyor.Insanlar sokağa çıkamıyor.. İNSANLAR zarar görürken hatta ölürken tepki vermeyenler sokak köpekleri toplanacak diye ayağa kalktı.

    Cevap yaz
    03.08.2024 10:29
Yorum Yap

Kuzey Kore Güney Kore ile gerilimin

Kuzey Kore Güney Kore ile gerilimin "en kötü seviyesinde"

  • 0
  • 0
Böbrek tümörleri erken tanıyla kontrol altına alınabilir

Böbrek tümörleri erken tanıyla kontrol altına alınabilir

  • 0
  • 0

Çay tarımı için ilk denemeler hangi şehirde yapılmıştır?