Yüksekten düşüp yaralandı, operasyonla yeniden yürümeye başladı

Yüksekten düşüp yaralandı, operasyonla yeniden yürümeye başladı

  • 0
  • 0

TRABZON'da, yüksekten düşme sonucu dizindeki tüm bağları kopan Soner Yılmaz (22), Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi'nde bacaklarından alınan bağlarla yapılan ameliyatla yeniden yürümeye başladı.

Yüksekten düşme nedeniyle kaldırıldığı hastanede yapılan tetkikler sonucunda, çoklu bağ kopmalı diz çıkığı tespit edilen Soner Yılmaz’a yapılan acil müdahale ile dizi yerine oturtuldu. Acil müdahale sonrası Yılmaz’ın dizindeki tüm bağların koptuğu, bu şekilde tekrar yürümesinin mümkün olmadığı ve ameliyat olması gerektiği bildirilmesi üzerine ileri tedavi için KTÜ Farabi Hastanesi’ne sevk edildi.

Burada Doç. Dr. Kerim Öner tarafından Yılmaz'a, yaralanan bacağının başka bölgesinden ve diğer bacağından alınan bağlarla ‘kapalı yöntem bağ rekonstrüksiyon ameliyatı’ uygulandı. 3,5 saat süren ameliyatın ardından Yılmaz’ın kopan tüm bağlarının yerine transfer edilen yeni bağlarla dizi onarıldı. Sağlıklı bir bacağa kavuşan Yılmaz, yeniden yürüyebilmenin mutluluğunu yaşıyor.

Ameliyattan dört ay sonra kontrole gelen Soner Yılmaz, “Yaşadığım olay sonrası hem ruhsal hem de bedensel büyük bir şok atlattım. Acile gittiğimde, bacağımı kaybetme ihtimalim dahi olduğu söylendi. Tekrar yürüyebilmemin mucizevi bir durum olduğu iletildi. Bacağımı alçıya alıp beni Trabzon’a, KTÜ Farabi Hastanesi’ne sevk ettiler. Doç. Dr. Kerim Öner ve ekibi büyük bir özveriyle ameliyatımı yaptı.

Dört ay önce yürümemin dahi imkânsız olduğu söylenirken bugün koşabilir durumdayım. Emeği geçen herkese çok teşekkür ederim” dedi. Diz çıkıklarının yüksek enerjili yaralanmalar olduğunu belirten Doç. Dr. Kerim Öner, “Bu tür yaralanmalar dizin bağlarının birçoğunun veya tamamının kopmasına neden olabilir. Bu çıkıklar, damar ve sinirlerde yaralanmalara da neden olabilir. Bu nedenler, bacağın ampütasyonuna (kesilmesine) kadar varabilecek ciddi durumlardır. Diz çıkığı sonrasında hastalar, muhakkak yatırılarak tedavi edilmelidir.

Hastaların ilk tedavisinde diz yerine koyularak genellikle geçici bir tespit uygulanır. Damar yaralanması olup olmadığı, görüntüleme yöntemleri kullanılarak tespit edilir ve hasta yakından takip edilir. Daha sonrasında, hastanın yürüyebilmesi için hastanın kopan tüm bağlarının rekonstrukte edilmesi gerekir. Bu işlemin yaralanma sonrası çok fazla geciktirilmeden uygun şartlar sağlanarak 2 ila 3 hafta içinde yapılması gereklidir.

Bu işlem için hastanın başka ekstremitelerinden (karşı bacağı) veya aynı ekstremitenin farklı anatomik kısımlarından elde edilen bağları kullanılır. Diz çoklu bağ yaralanmalarının tedavisi, teknik zorluklar içerir ve bu tedavi belli bazı merkezlerde yapılabilir. KTÜ Farabi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği’nde bu tür yaralanmaların tedavisini başarıyla gerçekleştirmekteyiz” dedi. 

Haber :

Yorum Yap

Rize’de tavuklar heyelanda telef oldu

Rize’de tavuklar heyelanda telef oldu

  • 0
  • 0
TBMM kararları Resmi Gazete'de

TBMM kararları Resmi Gazete'de

  • 0
  • 0

Atmacanın av için göç yolunu takip ettiği, bu sayede yakalanmasına olanak sağlayan kuş?