Yazıcı: Rize’nin Kurtuluşu ile İlgili Yanlış Bilgiler Var

  • 18
  • 2

Rizeli yazar Ömer Yazıcı, 2 Mart Rize’nin kurtuluşu ile ilgili yanlış bilgiler olduğunu belirterek, araştırmaları sonucunda doğru bilgileri belgeleriyle ortaya çıkarttığını söyledi.

Şu ana kadar çeşitli eserleri kaleme alıp, yayınlayan Yazar Ömer Yazıcı, “Rize’nin tarihi ile ilgili romanlar kaleme aldım. Şu an bir tane daha baslı aşamasında. Bu kitabımın ismi Askoroz. Tam olarak Rize’nin kurtuluşu döneminde Rize’de yaşanan hikayeleri anlatıyor. 1916 ile 1918 yılları arasında Rize ve çevresi Ruslar tarafından işgal altındaydı. 2 yıl 24 gün süren işgal sonrası Ruslar içerisinde yaşanan çeşitli sorunlar nedeniyle bu bölgeden çekildir. Tabi ki çekilirken bazı nedenler vardı. Aralık 1917’de Almanlar, Avusturya, Macaristan, Bulgaristan, Osmanlı ve Rusya arasında bir anlaşma yapıldı. Brest-Litovsk Antlaşmasına göre Ruslar yenilgiyi ve toprak kaybını kabul ettiler. Bu anlaşmayla Ruslar bölgeden çekildi fakat ağır silahlarını Ermenilere bıraktılar. O dönem Vehip Paşa ve himayesindeki Osmanlı ordusu, Erzincan’dan başlayarak Ermenilerle vuruşarak Batum’a kadar buraları Ermenilerden temizledi. 2 Mart’ta ki Kurtuluşumuz bir Osmanlı Rusya savaşı değil, Osmanlı Ermeni komitecileriyle savaşı sayesinde olmuştur” dedi. 

 700 KİŞİYLE 8 GÜN SÜREN ÇATIŞMA YAŞANDI

Bir çok kişinin kafasında 'Rizeliler mukavemet göstermeden bu toprakları almıştır.' şeklinde düşünce olduğunu ifade eden Yazıcı, “Ruslar, Rize topraklarını teslim etmiştir. Böyle bir şey yok. 1950 yıllarında bu Rize’de çıkan bir gazetede o günleri yaşayan kişiler tarafından anlatılmıştır. Askoroz deresinde müthiş bir savunma yapıldı. Kalkavanzade kahraman bey 700 kişiyle 8 gün süren çatışma yaşanmıştır. Bu direnişi ayrıntıları ile kaleme aldım. Yakın tarihte yayına sunacağımız kitabımızda bunları ayrıntılarıyla anlatacağım” diye konuştu.

Haber :

Yorum Yap

Çaykur Rizespor Kulübü Başkanı Turgut'tan birlik çağrısı

Çaykur Rizespor Kulübü Başkanı Turgut'tan birlik çağrısı

  • 0
  • 0
Engelli ve eski hükümlü vatandaşlara hibe desteği başvuruları başladı

Engelli ve eski hükümlü vatandaşlara hibe desteği başvuruları başladı

  • 0
  • 0

Horonda yapılan 'titreme' ve 'silkelenme' gibi figürler neyi temsil eder?