Uzmanlar Uyardı: Karadeniz Fayı Göz Ardı Edilmemeli

Uzmanlar Uyardı: Karadeniz Fayı Göz Ardı Edilmemeli

  • 6
  • 0

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) akademisyenleri tarafından 'Kahramanmaraş Depremleri ve Karadeniz’in Depremselliği' adlı bilgi notu yayımlandı.

Karadeniz'deki deprem riskinin değerlendirdiği araştırmada, "Karadeniz Fayı, Karadeniz sahilinin güney kenarına paralel olarak uzanan güneye eğimli bir ters faydır. Eğim atımlı fayların deprem üretme potansiyeli doğrultu atımlı faylar ile kıyaslandığında çok daha azdır. Son 10 bin yıl içinde herhangi bir şekilde hareketlenmiş olan faya aktif fay denir." ifadeleri kullanıldı.

Karadeniz Fayı'nın 1968 yılında Bartın'da 28 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan 6.6 büyüklüğünde bir deprem ürettiği, bu nedenle aktif fay olarak nitelendirildiği aktarıldı.

Bilgi notunda, bu fayın geçtiği yerde en azından bu büyüklükte bir deprem üretme potansiyelinin var olduğu kaydedilerek, şu ifadeler kullanıldı:

"Son 20 yılda Trabzon, Rize ve Ordu açıklarında büyüklükleri 2.5 ila 4.5 arasında değişen depremler kaydedilmiştir. Hatta 11 Şubat 2023 tarihinde Batum ve çevresinde büyüklüğü 4’ten fazla depremler kaydedilmiştir. Bu da Karadeniz Fayı'nın aktif olabileceğini göstermektedir. Bu nedenle özellikle Karadeniz Bölgesi için Karadeniz Fayı göz ardı edilmemeli gereken tüm tedbirler Bartın'da meydana gelen depremin ışığında dikkate alınıp bilimsel olarak değerlendirilmelidir."

 

 

Haber :

Yorum Yap

Suriye'nin kuzeyinde 2 terörist etkisiz hale getirildi

Suriye'nin kuzeyinde 2 terörist etkisiz hale getirildi

  • 0
  • 0
Pınar Altuğ Atacan, Rize'de bahçeye girip çay topladı

Pınar Altuğ Atacan, Rize'de bahçeye girip çay topladı

  • 0
  • 0

Mesut Yılmaz kaç yaşında vefat etmiştir?