Temizel: Yaş Çay Taban Fiyatı Giderlere Göre Verilmelidir

Temizel: Yaş Çay Taban Fiyatı Giderlere Göre Verilmelidir

  • 0
  • 0

Deva Partisi Rize İl Başkan Yardımcısı Barış Temizel, çay tarımında gübre fiyatının yüzde 35 arttığı ve yaş çay taban fiyatının buna göre belirlenmesi gerektiğini söyledi.

Temizel, çaydaki en büyük sorunların başında gelen gübre fiyatları olduğunu belirterek, “2016 yılından bu yana 1 ton yaş çaya karşılık 130 TL olan destekleme primi 5 yıl geçmesine rağmen hala aynı yerinde sayarken 1 ton gübrenin fiyatı 2.700 TL oldu. 2019 yerel seçimlerinde gübreden bahsetmeyin diyen çiftçiye ‘Allah şifa versin’ dediklerinde gübre fiyatı 1.950 TL idi. Sanırım halka şifa dileyenler dönemin ekonomi bakanı damata gübrenin doların artışıyla zamlandığını söylememiş. Mecliste çay sorunlarıyla ilgili muhalefet kesiminden yapılan bazı çalışmalara karşılık olarak Rize'nin henüz tanışamadığı milletvekili Osman Aşkın Bak, ‘çayda sorun olsaydı 3 vekili de Ak Parti çıkaramazdı, çıkardığına göre sorun yok’ açıklamasını duymanın Rizelileri çokta mutlu ettiği düşünülemez” dedi. 

“TÜİK VERİLERİNE GÖRE RİZE'DEKİ İŞSİZ SAYISI 45 BİNİ AŞMAKTADIR”
Temizel, çay tarımında sektörün lokomotifi Çaykur olduğunu vurgulayarak, “Bu yıl 210 kişilik işçi alımını tüm Rizeliler yakından takip etmekte ve bu kadar az sayıdaki işçi alımına ne yazık ki 22.965 kişi başvuru yapmıştır. TÜİK verilerine göre Rize'deki işsiz sayısı 45 bini aşmaktadır. Rize'de 2 çay fabrikasının yerini değiştirmekten başka hiç bir istihdam sağlayıcı yatırımın olmayışı ve yeni kuşağa iş imkanı doğmayışı Rize'yi göç veren bir yapıya dönüştürmüştür. Çaykur'da başka bir yatırımın olamayışının sebebi detaylı olarak incelendiğinde sadece 2019 yılında 395 milyon TL gibi bir rakamın faize ödenmesidir. Bu miktarı günümüz faiz oranına göre değerlendirdiğimizde 624 milyon TL olduğu görülecektir. Çaykur'un şuandaki bankalara olan borcu 2019 sonunda açıklanan rakamlara göre yaklaşık 3,5 milyar TL'dir. Faize karşı olan bir iktidarın Rize'nin en önemli kurumunu faiz batağına sürüklemesinin tezatlığı hepimizin malumudur” ifadelerine yer verdi.

“UMARIZ ÇAY FİYATI MALİYETLERİN ARTIŞUNA GÖRE BELİRLENİR”
Bir işçinin maliyetinin 5 bin TL olduğuna değinen Temizel, sözlerini şöyle tamamladı:

“Sadece faize giden rakamlarla 20 binden fazla işçi 6 ay çalıştırabilecek şekilde istihdam edilebilirdi. Yani neredeyse başvuranların tamamını işe alabilir duruma gelebilirdi. Son olarak yaş çaya yapılabilecek zammın aldığımız duyumlara göre yüzde 10 seviyelerinde olacağıdır. Umarız ki sadece gübredeki artışın bir önceki yıla göre yüzde 38 olduğu günümüzde diğer maliyetleri de göz önünde bulundurursak çay fiyatı artışının yüzde 10 seviyesinde kalmaması gerektiğini tüm hemşerilerimin takdirine bırakıyorum.”

Haber :

Yorum Yap

Rize'de yabancı turizm heyeti tulum eşliğinde karşılandı

Rize'de yabancı turizm heyeti tulum eşliğinde karşılandı

  • 0
  • 0
Rize'de Esila için organ bağışı kampanyası düzenlendi

Rize'de Esila için organ bağışı kampanyası düzenlendi

  • 0
  • 0

20 Haziran 1990'da 51 kişi ile Rize'deki en fazla can kaybının yaşandığı sel felaketi hangi ilçede meydana gelmiştir?