Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu: Küresel ekonomik görünümde 2’nci çeyrekte başlayan yavaşlama eğilimi yılın son çeyreğinde daha da belirginleşmiştir. Pandemi sonrasında hızla normalleşen Türkiye ekonomisi 2022 yılının birinci ve 2’nci çeyreğinde büyüyerek güçlü bir performans sergilemiştir. 2022 yılında sanayi üretiminin yapısında teknolojik üretim kapasitesi açısından da önemli bir ilerleme yaşanmıştır.
- 2022 yılının ilk yarısında jeopolitik gelişmelere bağlı olarak yükselen tüketici fiyatları, enflasyonu takip eden aylarda küresel şokların etkilerini büyük ölçüde yitirmesiyle yavaşlamış ve Kasım-Aralık döneminde belirgin olarak ivme kaybetmiştir. Yılın son çeyreğinde yıllık enflasyon yüzde 19,2 puan azalarak, Aralık ayında yüzde 64,3’e gerilemiş ve Ekim ayı enflasyon raporunda öngördüğümüz patikada seyrederek tahminimizin orta noktasının 1 puan altında gerçeklemiştir.
- Enflasyondaki düşüş ile birlikte fiyatlama davranışlarının ekonomik temellerle uyumlu hale geldiğini göreceğiz. 2023 yılında enflasyonun tahminlerimizle uyumlu seviyelerle gerçekleşmesi için tüm politikalarımızı kararlılıkla uygulayacağız.
- 2023 yılı için mevduatta liralaşma hedefimiz yılın ilk yarısı için yüzde 60’tır.
- Enflasyon tahminimiz, 2023 yıl sonunda yüzde 22,3, 2024 yıl sonunda yüzde 8,8 seviyelerine tekabül etmektedir.
- Enflasyon, bir önceki tahmin orta noktasının yaklaşık 1 puan altında gerçekleşirken, dışsal değişkenlere yönelik tahminlerimizde de çok önemli bir fark olmamıştır. Enflasyon tahminlerimizi bir ara hedef olarak değerlendiriyoruz. Liralaşma stratejimizin tüm araçlarını tahminlerimizle uyumlu bir enflasyon patikasını desteklemek için kullanmaya devam edeceğiz.
- Enflasyonun ana eğilimi ile beklentilerde gözlenen ve devam edeceği öngörülen iyileşmenin 2023 yılı tahminleri üzerinde 1,4 puan aşağı yönlü etkisi oldu. Türk lirası cinsinden ithalat fiyatları ve birim iş gücü maliyetleri varsayımlarındaki güncellemeler, 2023 yılı enflasyon tahminlerini sırasıyla 0,1 ve 1,5 puan yükseltti.
Haber :