Rize'de uzun süredir devam eden yağışların ardından, 3 kız çocuğu, yörenin eski inanışlarında da yer alan 'güneş duası'na çıktılar.
Çizmeli köyünde yaşayan çocuklar 'bubirdak' adı verilen korkulakla birlikte, "Bubirdağım bur ister, kaşık kaşık yağ ister, kadelden kaymak ister, un torbasından un ister, kintamandan tuz ister, Allah’tan kırmızı güneş ister." manisini söyleyerek, un, yaş, şeker gibi malzemeleri topladı ve güneş duasını tamamladı.
'Güneş Duası' İnanışı
Rize İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nden alınan bilgilere göre, 'Güneş Duası' inanışı bölgenin eski halk kültüründe yer almaktadır.
Güneş Duası genellikle 'çürük ayı' denilen temmuz ayında yapılır. Bitmek bilmeyen yağmurlar yöre insanının yaşam şartlarını zorlar. Doğa şartlarıyla baş edemeyen yöre insanı ise yağmurun dinmesini sağlamak için güneş duasına çıkar. Yağmur duasının bir diğer adı da 'gobradiğin'dir.
Bir çalı süpürgesine kollar takılıp elbise giydirilir ve başına puşi bağlanır. Hazırlanan bu korkuluğa 'bubirdak', 'ebe bubrik', 'bublik', 'ablik-bublik' gibi isimler verilir. Çocuklar bubirdağı alıp, maniler söyleyerek kapı kapı dolaşır ve un, yağ, tuz, şeker, kaymak gibi yiyecekler toplarlar.
Toplanan yiyeceklerden helva ve höşmer yapılıp, yenir. Yemekler pişerken yağından, suyundan çevreye ve havaya atılarak 'Allah’ım yarın kırmızı güneş ver' denir.
Haber :