Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca 81 ilde eş zamanlı olarak düzenlenen 'Erişilebilirlik Logo Tanıtım Programı' kapsamında Rize’de tanıtım töreni düzenlendi.
Rize Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü toplantı salonunda zoom programı üzerinden gerçekleştirilen törene; Rize Vali Yardımcısı Sedat Sezik, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü İdris Altuntaş ve erişilebilirlik belgesi alan kurum temsilcileri katıldı.
Törende, bayrak ve tabela almaya hak kazanan kurumlara bayrak ve logolu tabelaları takdim edilirken; Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü binası önünde erişilebilirlik flaması törenle göndere çekildi.
Vali Yardımcısı Sezik törende yaptığı konuşmada, “Engelli erişilebilirlik çalışmaları ilimizde devam etmektedir. Kamuya açık alan, bina ve toplu taşıma araçlarının bir an önce erişebilir hale getirilmesini son derece önemsemekteyiz. Özellikle vatandaşlarımıza hizmet veren kamu kuruluşlarımızın erişilebilirlik belgesi alması çok önemlidir. Bu anlamda da çalışmalar hızlı bir şekilde devam etmektedir.” dedi.
Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Altuntaş da engelli erişilebilirlik komisyonunun çalışmalarına devam ettiğini belirterek, Rize'de 29 kamu binası ve 6 açık alana belge düzenlendiği ifade etti ve bu sayının artmasını arzu ettiklerini söyledi.
Konuşmalarının ardından Sezik, Rize Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü binasının erişilebilir olması sebebiyle Erişilebilirlik logolu bayrağı katılımcılarla birlikte göndere çekti.
Erişilebilirlik Logosu
Erişilebilirlik, herkesin istediği her yere ve her hizmete, bağımsız ve güvenli olarak ulaşabilmesi ve bunları kullanabilmesidir. Toplumsal yaşama dahil olabilmek için konutlardan başlayarak eğitimden, sağlık kuruluşlarına, iş yerlerine; açık ve yeşil alanlara, toplu taşıma araçlarına ulaşmak; bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanabilmek, her türlü kaynaktan yayımlanan bilgiyi edinmek gerekir. Erişilebilirlik temel bir hak olmakla birlikte diğer hakların kullanılabilmesi için bir araç, bağımsız yaşamın temel şartıdır.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca 5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanun’da yapılan düzenleme gereği illerde kurulan Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme komisyonları tarafından düzenli olarak kamu kullanımına açık binalar, açık alan kullanımları ve toplu taşıma araçları denetlenmektedir.
Bu denetimler sonucunda ülkemizde engelli ve yaşlılar başta olmak üzere hareketliliğinde kısıtlılık yaşayan herkesin toplumsal hayata katılımında, onları engellemeyen, tam tersine kolaylaştıran yaşam koşulları sağlayan bina, açık alan, toplu taşıma sistemleri, hissedilebilir yüzey, asansörler, zemin kayganlığının ölçülmesi gibi ilgili her konuda erişilebilirlik standartlarını taşıyan kuruluşlar Erişilebilirlik Belgesine sahip olabilmektedir.
Bu kapsamda erişilebilir uygulamaların yaygınlaştırılması için görünürlüğünün artırılması gerekliliğinden hareketle Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, yeni bir adım atarak ülkemizde kullanılacak Erişilebilirlik Logosu’nu belirledi.
Birleşmiş Milletler tarafından tasarlanan Erişilebilirlik Logosu’nun bu amaç için uygun olduğuna karar verilerek kullanım izni alındı. Erişilebilir uygulamaların görünürlüğünün artırılması amacıyla belirlenen logo, Erişilebilirlik Belgesi almaya hak kazananlar tarafından tabela gibi görünür alanlarda, broşür, kartvizit gibi basılı materyaller ile tanıtım ve reklam malzemelerinde kullanılabilecek.
Logodaki simetrik figür ve daire şekli küresel erişimi ve toplumu oluşturan bireyler arasındaki uyumu temsil etmektedir. Kolları açık insan figürü, farklı özelliklere sahip insanların tümünün kapsanmasını sembolize etmektedir. Logodaki kafa bilişsel düşünmeyi, dört mavi daire vücudun uç noktalarını, eller ve ayaklar hareketliliği ve kolların açık olması herkesi kapsayıcılığı anlatmaktadır.
Haber :