Rize’de Çay Çarşısı İnşaatı Tamamlanıyor

  • 0
  • 0

Rize'de bu yıl hayata geçmesi hedeflenen 'Çay Çarşısı Projesi’nin yüzde 85’i tamamlandı.

Türk çayını daha etkin tanıtacak olan proje ile tüketici gruplarına farklı özellik ve kalite normlarında yer alan çay ürünlerinin tadımı ve satışını sağlayacak olan Çay Çarşısı, aynı zamanda çay işletmelerinin pazarlama kapasitelerini geliştirmek ve bunlara bağlı olarak Rize'yi ziyaret eden yerli ve yabancı turist sayısını artırarak turizmden elde edilen gelirleri artırmayı hedefliyor.

Proje ile Rize Çayı bilincinin Türkiye'de ve dünyada yerleşmesini sağlayacak olan Çay Çarşısı ile Rize'de üretilen çayın tanıtımı aktif bir şekilde gerçekleştirilecek ve kişi başı yıllık çay tüketim miktarının artmasını sağlanacak. Yöresel ürün tanıtım ve satış cazibe merkezi oluşturulacak olan proje ile yerli ve yabancı turistlere hizmet sağlanacak ve Rize'de elde edilen turizm gelirleri artırılacak.

Çay sanayicilerinin pazarlama kapasitelerinin geliştirecek olan proje bölge ekonomisine katkı sağlamayı ve yeni istihdam alanları oluşmasının da önünü açıyor. Bölge insanının güzel vakit geçirebileceği sosyal yaşam alanı oluşturulacak, çay faaliyetleri gelişimine sosyoekonomik katkı sağlanacak olan Çay Çarşısı projesi ile tüketicilerin çay tüketimi konusunda bilinçlenmeleri de sağlanacak.

Projenin öncü kuruluşlarından Rize Ticaret Borsası (RTB) Başkanı Mehmet Erdoğan 5 yıldır konuşulan ve 1 Ocak 2020 tarihinde temelleri atılan projenin bu yıl tamamlanmasını hedeflediklerini dile getirdi.

Projenin devam ettiği alanda Rize Takip Gazetesi mikrofonlarına açıklamalarda bulunan Rize Ticaret Borsası Genel Koordinatörü Hasan Önder, projenin Rize’ye ve Türk çayına önemli katkılar sağlayacağını söyledi.

“11 DÖNÜM ALANDA KURULACAK“

Projeyi, Ticaret Borsası’nın hayata geçirdiği ve Doğu Kalkınma Ajansı (DOKA),Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) ve Rize Belediyesinin desteleri çalışmaların sürdüğünü belirten Önder, “Sadece Rizelilere değil bütün Türkiye’ye hatta uluslararası çay profesyonellerinin de yoğun ilgi gösterdiği çay çarşısı inşaatı kısa sürede tamamlanacak. 11 dönüm üzerinde kurulan bu alanın yönetim modülünü oluşturmak için bir idare binamız var ve idare binamızın içerisinde toplantı salonu, çalıştay yapılabilecek alanlar, uluslararası organizasyonlara hizmet verecek birimler, yarışmaların yapılacağı yerler ve bilimsel araştırmaların yapılabileceği alanlar mevcut olacak” dedi.

“ÇARŞIDA BÖLGEYİ YANSITAN ÖĞELERE YER VERİLECEK”

Oluşturulacak dükkanlarda çay tadımı ve satışının da olacağını ifade eden Öner, “Üretilen çaylar burada sunumu ve satışı yapılabilecek. Bazı alanlarda ziyaretçiler farklı üretim metotlarını da görebilecekler. El yapımı çayın, beyaz çayın hem üretimini görüp hem tüketimini yapabilecekler. Çarşıda çay bardağı kulesinin yanında serender, nalya ve bir tanede değirmen olacak. Bu değirmende mısır unu öğütülebilecek. Bölgenin vazgeçilmezi mısır ekmeği ile birlikte yöreyi kültürü anlatacak bir değirmen olacak. Ayrıca yöremizde bulunan taş kemer köprü örneği, bardağın hemen altında yerini alacak. Oluşturulacak gölettin üstünden geçişi bu köprüden yapabileceğiz” diye konuştu.

“BİR ÇOK ÇAY ÇEŞİDİ TADILABİLECEK”

Ziyaretçilerin çay çarşısında farkı çay çeşitlerini tadabilecekleri ve satın alabileceklerini söyleyen Önder, “Misafirler çay kahvehanelerinde çay içip zaman geçirebilecekler.  Bu bölümlerde işletmeler odun ateşinde çaylar demleyecek, beyaz çay yapabilecek, yeşil çay, maça çayı, bitki çayı ve türevlerini sunabilecekler. Ayrıca içerisinde altı tane kafeterya olacak. Görsel alanı veya insanların çaya dokunmalarını için 700 metrekare civarlarında bir çay tarlası çay çarşısında yer alacak. Sezonda ziyaretçiler çaylarını toplayıp çay üretimini yapabilecekler. Ayrıca içerisinde çocuk oyun parkları olacak. Yöresel pazar dediğimiz bir alanı da yöresel ürün satışı için tahsis edeceğiz” ifadelerine yer verdi.

“KULENİN ÜZERİNDEN 360 DERECE RİZE ŞEHRİ İZLENEBİLECEK”
Çarşıda bulunan dükkânların içerisinde coğrafi işaretli ürünlere de yer verileceğini vurgulayan Önder, “Rize’ye özel ürünlerde bu çay çarşısında yer alacak. Burayı ziyaret edenler burada Rize simidi, muhlama, pepeçura gibi yöresel lezzetleri görebilecekler satın alabilecek tadabilecekler. Çarşıda ayrıca 1400 metrekare bir restoran yer alacak. Rize’nin marka değerine katkıda bulunacak bu restoranda yöresel ürünlerde yer alacak. Çay bardağı kulesinde ise üst katında 360 panoramik Rize şehrini görebileceğiz. Aynı zamanda dağları izleyebileceğiz. Bardak içinde 1850 metre kare kapalı alan bulunuyor. ‘Bardak kulesi şehrin siluetini bozar mı?’ diye düşünmüşlerdi. Ama şimdi bütün konuklarımız keşke daha büyük olsaydı diye söylemeye başladılar. Çünkü bu bir bardak değil gerçekten bir anıt niteliği taşıyacak bir yapıt oldu” dedi.

“BARDAK KULESİNDE 18 KİŞİLİK SİNEMA OLACAK”

Bardağın inşasının son dönemlerde uluslararası paylaşımlarda inanılmaz bir ilgi gördüğüne değinen Öner, “Avustralya’dan ve Avrupa’dan iki çay uzmanı tanıdığımız açılış tarihini bizden istedi. Açılışa gelmek istiyorlar. Rize için ciddi bir cazibe merkezi olacağını düşünüyoruz. Çay bardağının içinde birde çayın nasıl olduğunu anlatan bir sinema olacak. 3D boyutlu çayın topraktan bardağa serüvenini ziyaretçiler izleyebilecek. 18 kişilik koltukları olan bu sinema alanında izleyiciler koltuklarında çayın kopartılma anını bile hissedebilecekler. Üretim aşamasında gelen çay kokusunu bile içlerine çekebilecekler. Ayrıca bardak içerisinde birde çay müzesi olacak. Çayın hikâyesini gerek fotoğraf gerek üretimde kullanılan materyaller ile bu müzede görebilecekler” diye konuştu.

“PROJE TURİSLERİN RİZE MERKEZDE KALMA SÜRELERİNİ UZATACAK”

Çay çarşısının bir diğer özelliğinin ise Rize’ye gelen konukların şehirde vakit geçirme sürelerini uzatacağını belirten Rize Ticaret Borsası Genel Koordinatörü Hasan Önder sözlerini şöyle tamamladı; “Çay çarşısını ziyaret edenler burada yaklaşık iki saatlerini geçirecekler. Bu da insanların şehirde ki oteller de konaklama ve yeme-içme ihtiyaçlarını burada karşılamalarına neden olacak. Karadeniz sahilinde Türkiye’nin cazibe merkezini oluşturacak bir proje ortaya çıkıyor. Projede çok ciddi bir emek var. Başta Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan olmak üzere Yönetim Kurulu, üyeler, emek sarf eden mimarlar, inşaatı gerçekleştiren firma ve en önemlisi ekonomik destek sağlayan DOKA’ya, DOKAP’a ve Rize Belediyesine desteklerinden dolayı teşekkür ediyoruz. Bu hepimizin Rizelilerin projesi oldu.”

 

 

Haber :

Yorum Yap

Rize'deki heyelanda yaralanan vatandaş, yaşadıklarını anlattı

Rize'deki heyelanda yaralanan vatandaş, yaşadıklarını anlattı

  • 0
  • 0
Vali Baydaş ve Başkan Çiftçi, heyelan bölgesinde incelemede bulundu

Vali Baydaş ve Başkan Çiftçi, heyelan bölgesinde incelemede bulundu

  • 0
  • 0

Ayder'de her yıl düzenlenen boğa güreşlerine ev sahipliği yapan festival?