Rize-Artvin Havalimanı Hizmete Açıldı

Rize-Artvin Havalimanı Hizmete Açıldı

  • 0
  • 0

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nca Rize'nin Pazar ilçesi Yeşilköy mevkisinde 3 milyon metrekarelik alanda deniz doldurularak yapılan, Türkiye’nin 2'nci, dünyanın ise 5'inci deniz üzerindeki havalimanı olan Rize-Artvin Havalimanı için açılış töreni düzenlendi.

Tören öncesi Türk Hava Kuvvetleri’nin akrobasi timi Türk Yıldızları, gösteri uçuşu gerçekleştirdi. Tören ve gösteri uçuşu, alandan ve tepelerdeki çay bahçelerinden izlendi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı taşıyan uçak, havalimanına saat 13.20’de iniş gerçekleştirdi. Erdoğan’ın ardından Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'i taşıyan uçak da saat 13.45’te alana indi. Erdoğan ve Aliyev'i taşıyan uçaklar, alanda su takı ile karşılandı.

Erdoğan ve Aliyev’in yanı sıra MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, AK Parti Genel Başkan Vekili Binali Yıldırım, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ve THY Genel Müdürü Bilal Ekşi ile çok sayıda davetli katıldı.

Törende Erdoğan ve Aliyev, el ele vererek halkı selamladı.

Rize-Artvin Havalimanı
Ordu-Giresun Havalimanı'ndan sonra Türkiye’nin 2'nci; Japonya, Hong Kong ve Güney Kore'nin ardından ise dünyanın 5'inci deniz üzerindeki havalimanı olan Rize-Artvin Havalimanı için Rize'nin Pazar ilçesi Yeşilköy mevkisi belirlendi.

Ortalama derinliği 17,5 metre olan deniz dolgu alanında, 28 metre derinliğe kadar deniz dolgusu yapıldı. Yıllık 3 milyon yolcu kapasiteli havalimanında, 300'e 120 metre ve 120'ye 120 metre taş ahşap karışımlı yerel mimari motiflerin kullanıldığı sivil apronun yanı sıra Türk Hava Kuvvetleri ile Sahil Güvenlik Komutanlığı için de 2 apron daha inşa edildi.

Daimi Hava Hudut Kapısı
Yurt içi ve yurt dışı uçuşların yapılabileceği 3 bin metre uzunluğunda, 45 metre genişliğinde pistle 265 metreye 45 metre ölçülerinde taksi yolunun yer aldığı Rize-Artvin Havalimanı, 47 bin 133 metrekare kapalı alandan oluşuyor. Terminal binası içine Çay Müzesi inşa edilen havalimanında, hava trafik kontrol kulesi ince belli çay bardağı, havalimanı girişi de çay yaprağı şeklinde yapıldı.

Rize-Artvin Havalimanı, uluslararası giriş ve çıkışlara açık daimi hava hudut kapısı olarak tespit edildi. Havalimanı alt ve üst yapısı ile birlikte 4,4 Milyar TL’ye mal oldu.

Haber :

Yorum Yap

"TÜİK Çocuk" portalı güncellendi

  • 0
  • 0
Otomobille kamyonun çarpıştığı kaza ulaşımı aksattı

Otomobille kamyonun çarpıştığı kaza ulaşımı aksattı

  • 0
  • 0

Başrolünde Erdal Beşikçioğlu'nun yer aldığı, çekimleri Rize'de yapılan 2010 yapımı film?