RTEÜ, 'Dünyanın En İyi Genç Üniversiteleri' Listesinde İlk 500'de

RTEÜ, 'Dünyanın En İyi Genç Üniversiteleri' Listesinde İlk 500'de

  • 0
  • 0

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ), Times Higher Education’ın (THE) bu yıl 11'incisi yayımladığı 'Dünyanın En İyi Genç Üniversiteleri' listesinde ilk 500'e girmeyi başardı.

Dünya üniversitelerini, özenle kalibre edilmiş 13 farklı performans göstergesi ışığında, kapsamlı ve dengeli bir karşılaştırma yöntemi kullanarak sıralayan İngiltere merkezli saygın yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Times Higher Education, 'Dünyanın En İyi Genç Üniversiteleri' sıralamasını yayımladı. 

Söz konusu sıralama kapsamında, kuruluş tarihi 50 yılın altında olan dünya üniversiteleri değerlendirilerek, 1972 yılı ve sonrasında kurulan en iyi yükseköğretim kurumları, eğitim-öğretim, araştırma, bilgi/teknoloji transferi ve uluslararası bilinirlik ana başlıkları kapsamında listelendi. 

RTEÜ, 'Dünyanın En İyi Genç Üniversiteleri' listesinde başarısını ortaya koyabilen 40 Türk üniversitesinden biri olarak listeye adını yazdırdı. RTEÜ, THE Dünyanın En İyi Genç Üniversiteleri 2022 sıralamasında (THE Young University Rankings 2022) geçen yıl olduğu gibi bu yıl da 401+ sıraya yerleşti.

Türkiye’den sıralamaya girebilen devlet üniversiteleri bakımından RTEÜ; Akdeniz Üniversitesi, Aksaray Üniversitesi, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Bursa Uludağ Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Dumlupınar Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Kocaeli Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi ve Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi ile birlikte aynı grupta yer aldı. 

Söz konusu listede 12 Türk üniversitesi de ‘raportör’ statüsünde yer aldı. 

Türkiye 'En İyi Genç Üniversiteler' Listesinde Rekor Kırdı
Times Higher Education’ın, 1972 ve sonrasında kurulan en iyi dünya üniversiteleri listesinde Türkiye ve Hindistan, yıllardır birinciliğini koruyan İngiltere’yi geride bırakarak, temsil ettikleri genç üniversite sayısı bakımından ilk sıraya yükseldi. 

Geçen yıl İngiltere, 37 üniversite ile birinci sıradayken, Türkiye 31 ülke ile dördüncü sıradaydı, bu yıl ise Hindistan ve Türkiye, her biri temsil ettiği 40 üniversite ile Times Higher Education Genç Üniversiteler Sıralamasında lider konuma yükseldi; İngiltere ise İran ile üçüncü sırayı paylaşıyor. 

Times Higher Education uzmanlarının sıralama sonucuna yönelik analizlerinde, 1990’lardan bu yana Türkiye'de hızla artan nüfusa karşılık artan üniversitelerin sayısının bu sonucu açıklayabileceği yorumlarına yer verilirken, Avrupa Üniversiteler Birliği (EUA) Kamu Finansmanı Birimi’nin, Türkiye'deki öğrenci sayısının 2008 ve 2019 yılları arasında yüzde 230 gibi şaşırtıcı bir artışla yaklaşık 8 milyona ulaştığını bildirdiği haberine de yer verildi. 

Paris Sciences et Lettres – PSL Araştırma Üniversitesi İlk Sırada Yer Aldı
74 farklı ülkeden 500’ün üzerinde üniversitenin değerlendirildiği THE Genç Üniversiteler 2022 yılı sıralamasında Paris Sciences et Lettres – PSL Araştırma Üniversitesi, bu yıl ilk kez dünyanın en iyi genç üniversitesi olurken, geçen yıl birinci sırada yer alan Nanyang Teknoloji Üniversitesi bu yıl ikinci sıraya düştü. 

Genel sıralamada 251 üniversite “raporcu” statüsüyle listelendi, yani veri sağladı, ancak sıralama almak için uygunluk kriterlerini karşılayamadı. 

Söz konusu sıralamada Hong Kong ilk 10'da diğer tüm bölgelerden daha fazla, üç üniversite ile yer alırken, Fransa beş üniversite ile ilk 20'de en çok temsil edilen ülke oldu.

Haber :

Yorum Yap

4 aracın karıştığı kazada traktör ortadan 2’ye bölündü

4 aracın karıştığı kazada traktör ortadan 2’ye bölündü

  • 0
  • 0
Rize’de 16 mahalle ve köyde kesinti olacak!

Rize’de 16 mahalle ve köyde kesinti olacak!

  • 0
  • 0

Covid-19 nedeniyle Rize'de sokağa çıkma yasağı ilk kez hangi tarihte uygulanmıştır?