Öz Gıda İş Sendikası: ÇAYKUR İşçileri Kadro İstiyor

Öz Gıda İş Sendikası: ÇAYKUR İşçileri Kadro İstiyor

  • 0
  • 1

Öz Gıda İş Sendikası, ÇAYKUR'da çalışan mevsimlik işçilerin kadro beklentisini dile getirdi.

Sendikadan yapılan yazılı açıklamada, HAK-İŞ Konfederasyonu ile birlikte Türkiye’de kangren haline gelmiş olan kamuda çalışan geçici ve mevsimlik işçilerinin sorunlarını gündeme taşıdıkları ve çözümü için mücadele edildiği aktarıldı.

ÇAYKUR Genel Müdürlüğü’nden yetkiyi alındığı andan itibaren mevsimlik işçilerin sorunlarının çözümü konusunda hiç vakit kaybetmeden muhataplarıyla görüşmelere başlandığının belirtildiği açıklamada, "İlk etapta mevsimlik işçilerin yılda sadece 120 gün çalışabildikleri sürenin uzatılması için çalışmalarımızı tamamlayarak 180 güne çıkarılmasını sağladık. Fakat bununla yetinmedik. İşçilerimizin sorunlarını gidermek için neler yapılabilir hususunda ciddi bir hazırlık yaptık. 8 yıllık süre zarfında bu meseleyi başta ÇAYKUR Genel Müdürlüğü olmak üzere, bölgenin önemli aktörleri, milletvekillerimiz, bakanlar ve hükümetimiz nezdinde ve son olarak Sayın Cumhurbaşkanımız ile yaptığımız görüşmede kadro talebimizi gündeme getirdik. Kendi çözüm önerilerimizi sunduk. Kanun hükmünde Kararname ile mevsimlik işçilerin 9 ay 29 güne kadar çalıştırılmasına imkân verildi ama bu hiç mümkün olmadı. Biz taraflar ile yaptığımız her görüşmemizde talebimizin mutlaka kadro olduğunu söyledik. En azından geçici ve mevsimlik arkadaşlarımızın sosyal güvenlik kesintilerinin sağlandığı, işsizlik ödeneğinden yararlanabildiği ve 180 gün olan çalışma sürelerinin KHK ile belirlenen üst limit kadar 9 ay 29 gün çalışabilmelerine imkân sağlanarak 12 ay çalışan işçilerin elde ettiği hakların hepsinin kendilerine de sağlanacağı bir model üzerinde çalışılmasını talep ettik." denildi.

 

"Bu Uygulama Adaletle, Hakla, Eşitlik İlkesiyle Bağdaşmıyor"
Açıklamada yetkililere bir kez daha seslenildiği ifade edilerek şunlar kaydedildi:

"ÇAYKUR bünyesinde canla başla çalışan mevsimlik işçilerimiz, diğer kamu işçilerinden farklı olarak, geçici işçi kadrosunda yılda 180 gün çalıştırılıyor ve pek çok sorunla karşı karşıya kalıyor. Bu arkadaşlarımız, yaşamlarını çalıştıkları işten elde ettikleri gelirle idame ettiriyor. Ancak bu adil olmayan uygulama nedeniyle, tek gelir kaynakları olan ücretten yılda 6 ay boyunca mahrum kalıyor. Üyelerimizin gelir elde edemedikleri altı ay boyunca geçimlerini sağlama konusunda sıkıntıya düşüyor. Bu insanlar, yaşadığımız hayat pahalılığı ve ekonomik sıkıntıda, 6 ay boyunca hayatlarını nasıl sürdürecek? Bu uygulama adaletle, hakla, eşitlik ilkesiyle bağdaşmıyor. Bu adil olmayan uygulamanın, Anayasamızın 49. maddesinin 'Çalışma, herkesin hakkı ve ödevidir' ve 'Devlet çalışanların hayat seviyesini yükseltmek, çalışma hayatını geliştirmek, çalışanları ve işsizleri korumak, çalışmayı desteklemek, işsizliği önlemeye elverişli bir ortam yaratmak ve çalışma barışını sağlamak için gereken tedbirleri alır' hükümlerine aykırıdır. Bu uygulama çalışma barışını ve huzurunu bozan, iş verimliliğini düşüren sonuçlara yol açmaktadır."

 

"Haklı Mücadelemizi Sonuç Alana Kadar Sürdüreceğiz"
Yapılan düzenlemelere bakıldığında mevsimlik işçiler için süre uzatımının yapılacağı yönünde duyumlar alındığının belirtildiği açıklamada, "Bizler işçimiz kadrolu çalışana kadar mücadelemizden taviz vermeyeceğimizi şimdiden hatırlatmak istiyoruz. Bilinmelidir ki haklı mücadelemizi sonuç alana kadar yılmadan sürdüreceğiz. İşçimizin çalışma sürelerini uzatmak yerine bu işçilerin kadrosunu müjdeleyin, 9-10-12 ay çalışma süresi ile kadrolu çalışma arasında en ufak bir farkın olmadığını biliyoruz. Fakat işçilerimizin kendisini güvende hissetmesi gerekiyor, şimdiye kadar yüzbinlerce işçiye kadro veren hükümetimizin Çaykur işçisi başta olmak üzere devletin tüm kademelerinde çalışan işçisine kadro yerine çalışma süresini uzatması tüm işçileri ziyadesiyle üzecektir. Bizler Çaykur işçisi olarak kadro talebimizin uygulamaya konularak çalışma barışının, huzurunun ve adaletin zaman kaybetmeden tesis edilmesini talep ediyoruz. Umut ediyoruz ki bu beklentilerimizin, taleplerimizin karşılandığı bir çözümü sağlamış oluruz." ifadeleri yer aldı.

Haber :

  • Misafir

    Misafir

    Her fabrika kendi çayini paketleme yapsa bu sorun çozulur işçilerde oniki ay çalişma imkanına sahip olur çaykuru yonetemidiklerinden çaykur zarar eder diyorlar bugün en ucuz çay kalmiştir Rize'de 223 fabrika kapandı niye kapandı buna bir açiklama yapsınlar kuru çaya zam vermiye vermiye özel sektör iflas etti ayakta olanlar hükümetin yandaşlari çaykur bunlara zararına çay verdi kaçak çayi bunlara sebes etti çaykur boyle.

    Cevap yaz
    09.03.2023 20:21
Yorum Yap

DSÖ, M çiçeği virüsüne karşı 'LC16m8 aşısını' onayladı

DSÖ, M çiçeği virüsüne karşı 'LC16m8 aşısını' onayladı

  • 0
  • 0
Rize'de gözaltına alınan 60 şüpheliden 32'si tutuklandı

Rize'de gözaltına alınan 60 şüpheliden 32'si tutuklandı

  • 0
  • 0

Rize'de yetişen kokulu kara üzümün adı?