Öğrencilere 'Akıllı Baston' Teslim Edildi

Öğrencilere 'Akıllı Baston' Teslim Edildi

  • 0
  • 0

Rize'de görme yetersizliğinden etkilenmiş öğrencilerin yönelim ve bağımsız hareket becerilerini desteklemek amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile WeWALK firması iş birliği ile akıllı baston dağıtımı gerçekleştirildi.

Görme yetersizliğinden etkilenmiş 4 öğrenciye akıllı bastonları İl Milli Eğitim Müdürü Engin Emen tarafından Ömer Halaç İşitme Engelliler Okulu'nda gerçekleştirilen programda teslim edildi. 

İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nden konuya ilişkin yapılan açıklamada, görme engellilerin sokaktaki hayatları beyaz bastonların kolaylaştırdığı aktarılarak, "Beyaz baston sayesinde düşme, takılma gibi sorunları çözüyorlar. Fakat bir yere giderken sokaktaki sesli yönlendirmeler yeterli olmadığı için, başka insanlara sorma veya yardım alma ihtiyaçları oluşuyor. Teknolojinin gelişmesiyle cep telefonlarının sesli destek özelliklerinin görme engellilerin hayatını kolaylaştırmasına rağmen bir elde baston bir elde telefon ile sokakta yürümek zorlayıcı olabiliyor." 

Açıklamada, akıllı telefonlar ile bastonu birleştiren bir cihaz olarak Türk mühendisler tarafından WeWalk'ın geliştirildiği belirtilerek şu ifadeler kullanıldı: 

"WeWalk; Google Haritalar gibi sesli asistanlarla entegre olarak çalışıyor. Bu sayede bastondan gelen sesli yönlendirmeler gideceği rotada görme engelli bireyi yönlendiriyor. USB girişinden şarj edilebilen batarya, engelleri algılayan ultrasonik sensor, titreşimli uyarı motorlarının yanında, dokunmatik yüzeyi ve bluetooth bağlantısı sayesinde görme engellilerin telefonlarını ellerine almadan kullanabilmesini sağlıyor. WeWALK, touchpad üzerinden telefon kontrolü sağlayarak bir elin tamamen boşta kalmasına imkan veriyor. Bu sayede görme engellilerin toplu taşıma araçlarına binerken veya merdivende yaşadıkları denge problemlerini de en aza indirmiş oluyor."

Haber :

Yorum Yap

Çaykur Rizespor, Kasımpaşa’yı ağırlıyor

Çaykur Rizespor, Kasımpaşa’yı ağırlıyor

  • 0
  • 0
Ardeşenliler Derneği İstanbul’da piknik düzenledi

Ardeşenliler Derneği İstanbul’da piknik düzenledi

  • 0
  • 0

Hangi futbolcu hem Rizespor hem de Beşiktaş'ta forma giymemiştir?