DÜZCE Atatürk Devlet Hastanesi Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Doktor Merve Gülsün, özellikle mevsim geçişlerinde çocuklarda görülen inatçı ateş, burun akıntısı, kusma ve ishal gibi konularda ailelerin dikkatli olmasını ve çocuklarını takip etmesini isteyerek, "Çok panik yapacak bir durum yok.
Yakın takip önemli" dedi. Son dönemde özellikle bebekli aileler, çocuklarının geçmeyen inatçı ateş, kusma ve burun akıntısı şikayeti olduğunu belirterek hastanelere başvuru yapmaya başladı. Atatürk Devlet Hastanesi Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Dr. Merve Gülsün, aileleri çocuklarında görülen semptomlar konusunda uyardı.
Gülsün "Özellikle kış döneminin başlaması, okul sezonun açılmasıyla birlikte çocuklarda enfeksiyonlar, geçmeyen dirençli şikayetler, çokça karşımıza çıkıyor. Viral ve bakteriyel enfeksiyonlar üst üste binmiş şeklide dirençli şikayetler oluşturabiliyor.
Özellikle burun akıntısı, ishal, kusma, burun akıntısı gibi şikayetlerde viral enfeksiyonları düşünürken daha çok koyu sarı, koyu yeşil burun akıntısı, geçmeyen dirençli ateşler, balgam gibi durumda ise bakteriyel enfeksiyonları düşünüyoruz. Buna yönelik olarak tedavimizi şekillendiriyoruz" diye konuştu.
'ÇOCUKTA DÖKÜNTÜLER ORTAYA ÇIKABİLİR'
Virüslerin çocukların vücudunda ki yerleşim yerlerine göre döküntüye sebep olabileceğini söyleyen Gülsün, "Bu dönemlerde viral salgınların artması sebebiyle çocuklarda üst solunum yolları enfeksiyonu özellikle, ishal ve kusma gibi ekstra gastrointestinal dediğimiz bağırsak ve mideyi etkileyen şikayetlerle karşımıza gelebiliyor.
Onun dışında özellikle viral semptomlar olmak üzere daha çok çocuğun vücudundaki yerleşim yeri ve tipine bağlı olarak döküntülerde sık sık karşımıza çıkmaktadır" ifadelerini kullandı.
'ÇOCUĞUN GENEL DURUMUNUN TAKİBİ GEREKİYOR'
Hastalık başlangıcından itibaren çocukların genel durumlarının aileler tarafından iyi takip edilmesi gerektiğini vurgulayan Gülsün, "Bu durumda çocuğun genel durumu önemli ve bizim en önemli faktörü budur. Çocuğun genel görünüşü, beslenmesi, aktivitesi ilk olarak ailelerin bakması gereken ve takip etmesi gereken konular arasında.
Onun dışında burun akıntısı, burun tıkanıklığı gibi semptomları olan çocuklarda serum fizyolojik ile burun açma yapılması, ateşi olan çocuklarda ateş takibi yapılması, basit semptomların evde takip edilerek gözlenmesi sonrasında da çocuk polikliniğine başvurulması istememektedir" dedi.
'ACİL DURUMLAR GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURULMALI'
Ailelerin gözlemleri sırasında acil servise başvuruları gerektirecek durumları da değerlendiren Gülsün, şunları kaydetti: "Çocuklarda bilinç bozukluğu, beslenme problemi olursa hastaneye acil başvuru gerekiyor.
Özellikle Düzce gibi hava kirliliğinin çok yoğun olduğu bölgelerde, alerjik hastalık yükünün çok olduğu yerlerde geçmeyen öksürüklerde ya da ani kötüleşmelerde mutlaka hastane başvurusu gerekiyor.
Acil başvurusu için ise nefes darlığı semptomları, karın solunum yapması yani karnın hızlı hızlı içeri inip çıkması, hızlı soluk alıp verme, hırıltılı solunum, dışardan duyulan ıslık sesi gibi durulmalarda acil başvurular çok önem taşımaktadır. Çok panik yapacak bir durum yok. Yakın takip önemli. Acil durumlarda acil başvurusu diğer durumlarda ise poliklinik başvurusu yereli olacaktır."
Haber :