AK Parti MKYK Üyesi Siyasetçi Metin Külünk, Çayın ve çay ürünlerinin çok kıymetli ve insan sağlığıyla ilgili önemli antioksidan özellikleri olduğunu belirterek çay ürünlerinin daha çok anlatılması ve çayın çeşitlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) Üyesi, Eski İstanbul Milletvekili, Külünkoğlu Eğitim ve Kültür Derneği Bakanı Metin Külünk, geçtiğimiz günlerde Rize ziyaretinde memleketi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Rize’nin var olan kaynaklarını aktive etmesi gerektiğini vurgulayan Rizeli Siyasetçi Metin Külünk, 5-10 yıl içerisinde Rize dünyanın en dikkat çekici şehirlerinden biri olacak. Artvin’de dâhil. Çünkü tartışılan küresel ısınma, iklim değişikliği bu tarz tartışmaların en az etkileyeceği bölgelerden birisi. Bu nedenle de hem Rizeli hemşerilerimiz hem de Artvinli hemşerilerimizden istirhamımız toprak satmasınlar. Buraya gelen kiracımız olsun, mal sahibi değil. Çünkü burası stratejik önemi çok yükselme döneminde olan bir yer. Bu nedenle toprağımıza sahip çıkmalıyız. Başka bir boyutu daha var, tersine göç hızlanıyor. Çay üretimi daha değerli hale gelecek. Bizim Rize’de mutlaka 2. ve 3. ürünü konuşmamız gerekiyor. Ne olabilir? Çay çeşitlilik noktasında ciddi çaba gösteriyor. Yeşil çay olsun beyaz çay olsun çeşitlilik artıyor. Ama beyaz çay İstanbul'da bilinmiyor. Yeşilçay, toz haline getirilmiş (maça çayı) çok kıymetli ve bana göre Türkiye'deki gurmelerin beslenme ve diyetisyenlerin diyet uzmanlarının o çayı tanıması lazım. Doğrudan sindirim sistemiyle alakalı olduğundan. Dolayısıyla çayın çarpan ürün modelleri arasında yerini alması lazım” dedi.
KÜLÜNK: ÇAYIN HENÜZ BESLENME VE DİYET BOYUTUYLA KİMSE MEŞGUL DEĞİL!
Kahvehanelerde ve evlerde içilen çayın ötesinde bir ürün olduğuna değinen Külünk, “Çayın insan sağlığıyla antioksidan olması dinlendirici özelliğinin olması gibi beslenme ve diyetisyen diyet uzmanlarıyla Rize'de bir çay beslenme ve diyet başlığında bir çalıştay yapılması gerekiyor. Bunu kim yapar ÇAYKUR yapar. Bunu kim yapar ziraat odaları ve mühendisleri yapar. Bunu kim yapar Rize Ticaret ve Sanayi Odası, Rize Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği yapar. Ticaret Borsası yapar. Neden? Çünkü pazarda çayın bilinirliği sadece içtiğimiz siyah çay. Kahvehaneye gittiğimiz zaman bize 9-10 çeşit kahve sunumu yapıyor. O nedenle çayın henüz beslenme ve diyet boyutuyla kimse meşgul değil” diye konuştu.
ÇAY DIŞINDA ÜRÜNLER ÜRETİP SATMALIYIZ
Çaya mutlaka alternatif tarım ürünlerinde harekete geçilmesi gerektiğini belirten Külünk, “Çayı çeşitlendirmemiz yıllardır çalışmalar yapılıyor. Bunları daha organize bir şekilde yapıp pazarlamalıyız. Rize'de önemli bir dezavantajımız var. Sosyolojik olarak. Çay hazır bir ürün. Elbette ki emek çok veriliyor ama üç ayla sınırlı bir çalışma süresi var. Kalan dokuz ay ne yapabiliriz. Çay bu anlamda geçmişte gurbete gidenleri besledi. Gurbete gidenlerde buradan bağını kopardı ama şimdi buradaki topraktan çay dışındaki ürünleri konuşmamız lazım. Kivi tutmadı, dolayısıyla ikinci ve üçüncü ürünü bulamamız lazım. Mandalina, likapa, yaban çileği, böğürtlen olabilir. Bunların işlenme modeli olur. Maalesef likapada kendini anlatamadı. Bu nedenle Rize’nin temelde bir piar stratejisinde ihtiyacı var. Bu tarafta Rize bir boşlukta. Bunun için ne yapabilirizi oturup konuşup harekete geçilmelidir” ifadelerine yer verdi.
Misafir
Maalesef çok geri kalıyoruz bu söylenelere daha önce başlayıp yol almalıydık.